Foto: AFP/Scanpix/LETA

ANO plāno līdz decembra beigām ar lidmašīnām mājās nogādāt 15 000 Lībijā aizturētu migrantu, piektdien Ženēvā paziņoja ANO Starptautiskā migrācijas organizācija (IOM). Šo operāciju finansēs Eiropas Savienība (ES), pavēstīja IOM pārstāvis.

"Atpakaļsūtīšanas programmas pastiprināšana var nekalpot, lai pilnībā risinātu migrantu slikto stāvokli Lībijā, tomēr mūsu pienākums ir migrantus vest prom no aizturēšanas centriem, kas ir absolūta prioritāte," paziņojis IOM ģenerāldirektors Viljams Leisijs Svings. IOM šogad no Lībijas mājās nogādājusi jau 14 000 cilvēku.

IOM paziņojums seko pēc tam, kad ES un Āfrikas Savienības līderi šonedēļ vienojās par evakuācijas plānu no aizturēšanas nometnēm Lībijā. Savukārt Lībijas premjerministrs Fajezs Saradžs atļāva ANO aģentūrām piekļūt aizturēšanas nometnēm.

IOM lēš, ka Lībijā atrodas 700 000 līdz miljons imigrantu no citām Āfrikas valstīm, kuri tur ieradušies cerībā šķērsot Vidusjūru un nokļūt Eiropā. Lielu daļu varasiestādes un noziedzīgi grupējumi tur aizturēšanas centros, kas ir ārkārtīgi pārpildīti, un tajos trūkst pārtikas, ir izplatīti cilvēktiesību pārkāpumi un izspiešana. Migrantiem arī draud nonākšana vergu tirgotāju rokās.

Vairums migrantu, kuri lūguši IOM tos nogādāt mājās, ir no Subsahāras Āfrikas valstīm, tostarp Nigērijas, Gvinejas un Gambijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!