Foto: AFP/Scanpix/LETA
No nacionālās gvardes ministra amata atstādinātais un novembra sākumā apcietinātais pirms dažiem gadiem mirušā karaļa Abdullas dēls princis Mitebs bin Abdulla par miljardu ASV dolāru izpircies no ekskluzīvajā "Ritz-Carlton" viesnīcā izveidotā cietuma, ziņo "Vice".

Mitebs, kurš pats reiz tika uzskatīts par ticamu Saūda Arābijas karaļa troņa pretendentu, kopā ar vairākiem citiem valsts elites pārstāvjiem – ministriem, prinčiem un uzņēmējiem – tika aizturēts negaidītā pretkorupcijas kampaņā novembra sākumā. Kopš tā laika cietumos nonākuši jau vairāki simti cilvēku. Masveidīgas aizturēšanas sākušās tikai dienu pēc tam, kad Saūda Arābijas kroņprincis Muhameds bin Salmans izveidoja korupcijas apkarošanai īpaši veltītu komisiju.

Princis Mitebs esot bijis apsūdzēts par neesošu darbinieku algošanu, vērienīgu projektu uzticēšanu sev piederošām kompānijām. Cita starpā tās organizējušas rāciju un ložu droša militārā aprīkojuma piegādes paša vadītajai nacionālajai gvardei.

Mitebs no ieslodzījuma atbrīvots pēc tam, kad piekritis samaksāt miljardu ASV dolāru (aptuveni 840 miljonus eiro), lai "atrisinātu" pret viņu celtās apsūdzības korupcijā, atsaucoties uz kādu vārdā neminētu karalistes amatpersonu, raksta "Vice".

Medijs atzīmē, ka, lai gan summa izklausās iespaidīga, citi apcietinātie karaliskās ģimenes pārstāvji varētu maksāt pat vairāk. Avoti atklājuši, ka Saūda Arābijas izmeklētāji ar "Ritz-Carlton" numuriņos ieslēgtajiem apsūdzētajiem cenšas vienoties par aptuveni 70% viņu bagātības nodošanu valstij pret apsūdzību atcelšanu. Ja "Financial Times" aplēses, ka aizturēto kopējā bagātība varētu sasniegt pat 300 miljardus ASV dolāru (ap 250 miljardiem eiro), ir patiesas, tas nozīmē, ka valsts no viņiem vēlas saņemt līdz pat 210 miljardiem ASV dolāru (nepilniem 180 miljardiem eiro).

Analītiķi norāda, ka daudzi no aizturētajiem ir noskaņoti pret kroņprinča īstenoto agresīvo ārpolitiku, tostarp Kataras blokādi, kā arī īstenotajām reformām, tādām kā valsts aktīvu privatizācija un subsīdiju samazināšana.

Iepriekš, septembrī, karalistē tika aizturēti arī vairāki ietekmīgi musulmaņu garīdznieki. Tas notika īsi pirms kroņprincis pasludināja dažādus reliģiskos atvieglojumus, piemēram, atļāva sievietēm vadīt auto un apmeklēt stadionus.

32 gadus vecais kroņprincis Salmans tiek uzskatīs par faktisko Saūda Arābijas valdnieku, un ir tikai laika jautājums, kad viņš oficiāli pārņems varu no sava 81 gadu vecā tēva karaļa Salmana.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!