Foto: Reuters/Scanpix

Maskava atgriezusies pie savas sākotnējā plāna, ka ANO miera uzturētāji Donbasā būtu izmantojami vienīgi Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) novērotāju apsardzei, intervijā laikrakstam "Politico" sacīja ASV Valsts departamenta īpašais vēstnieks Ukrainas jautājumos Kurts Volkers.

Diplomāts sacīja, ka viņa tikšanās 13. novembrī Belgradā ar Krievijas prezidenta Vladimira Putina palīgu Vladislavu Surkovu bijis "solis atpakaļ" jautājumā par "zilo ķiveru" izvietošanu Donbasā, pirmdien publicētajā intervijā sacīja diplomāts.

Maskava septembrī izskatīšanai ANO Drošības padomē iesniedza rezolūcijas projektu par "zilo ķiveru" izvietošanu Donbasā EDSO novērotāju apsardzei. Vašingtona savukārt ierosināja, ka ANO kontingents varētu kļūt par "reālu miera uzturēšanas spēku" un "kontrolēt drošību visā strīdus teritorijā" līdz pat Ukrainas-Krievijas robežai.

ASV diplomāts iesniedzis Surkovam 29 labojumus Krievijas rezolūcijas projektam, tomēr Krievija piekritusi tikai trim no tiem.

"Mūsu trešā tikšanās [ar Surkovu] bija solis atpakaļ. Viņi atkal ir atgriezušies pie sava sākotnējā piedāvājuma."

Volkers gan pieļāva, ka sarunām šāds iznākums bijis ar Ukrainu nesaistītu iemeslu dēļ, bet gan sakarā ar pašreizējo Krievijas-ASV attiecību stāvokli kopumā.

"Tas varētu būt saistīts ar nenotikušo Putina un [ASV prezidenta Donalda] Trampa divpusējo tikšanos [ASEN samita gaitā Vjetnamā]," pieļāva Volkers.

Dienu iepriekš intervijā avīzei "Washington Post" Volkers norādīja, ka ANO Donbasa misijas sastāvā nevajadzētu iekļaut Krievijas pilsoņus.

Krievija 2014. gada februārī okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu. Kopš 2014. gada aprīļa Maskavas atbalstītie un apbruņotie kaujinieki, diversanti un Krievijas regulāro vienību karavīri ieņēmuši plašus apvidus Luhanskas un Doņeckas apgabalos, Ukrainas austrumos.

Sodot Krieviju par Krimas aneksiju un Austrumukrainas destabilizāciju, Eiropas Savienība, ASV un citas rietumvalstis noteikušas sankcijas daudzām Krievijas augstākajām amatpersonām, Kremļa tuvākā loka cilvēkiem, kā arī Krievijas ekonomikas finanšu, aizsardzības un enerģētikas nozarēm.

Konfliktā Ukrainas austrumos dzīvību zaudējuši 10 000 cilvēku, bet teju trīs miljoni devušies bēgļu gaitās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!