Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Zimbabvē turpmāk oficiālo brīvdienu sarakstā būs arī 21. februāris jeb Robert Gabriela Mugabes Nacionālā jaunatnes diena, kas reizē ir arī nu jau bijušā prezidenta dzimšanas diena, vēsta raidsabiedrība BBC.

Vairāk nekā 30 gadus valdījušais Mugabe (attēlā ar sievu Greisu), kurš tagad ir 93 gadus vecs, no amata atkāpās pagājušajā nedēļā, kad jau nedēļu varu valstī bija pārņēmusi armija, kas mudināja prezidentu atteikties no amata.

Aicinājumi pasludināt Mugabes dzimšanas dienu par oficiālu brīvdienu izskanēja jau augustā. Tos lobēja valdošās partijas "Zimbabves Afrikāņu nacionālais kongress - Patriotiskā fronte" (ZANU-PF) Jaunatnes līga.

Pagājušajā nedēļā jaunais Zimbabves prezidents Emersons Mnangava norādīja, ka bijušais prezidents ir pelnījis tikt pienācīgi godināts kā viens no Zimbabves dibinātājiem.

"Man personīgi viņš paliek tēvs, mentors, ieroču brālis un mans līderis," savā inaugurācijas runā piektdien teica Mnangava, kurš bija Mugabes viceprezidents un tika uzskatīts par viņa pēcteci, līdz 6. novembrī tika no amata atcelts.

Saskaņā ar neapstiprinātām mediju ziņām Mugabe piekritis atkāpties no amata apmaiņā pret tiesisko imunitāti un 10 miljonu dolāru kompensāciju, kā arī ikmēneša prezidenta algu 150 tūkstošu dolāru apmērā līdz mūža beigām.

Politiskā krīze Zimbabvē sākās 6. novembrī, kad gadu desmitus valdījušais Mugabe no amata atcēla pirmo viceprezidentu Emersonu Mnangagvu, kas tika uzskatīts par viņa iespējamo pēcteci prezidenta krēslā. Tika uzskatīts, ka Mugabe savā vietā grasās atstāt sievu Greisu.

Krīze saasinājās, kad 14. novembrī varu valstī pārņēma armija. Mugabe tika turēts mājas arestā un tika gaidīts, ka viņš pēc sarunām ar armijas vadību atkāpsies no amata.

Taču 19. novembrī uzrunā tautai Mugabe pretēji gaidītajam nepaziņoja par atkāpšanos no amata. Iepriekšējā dienā protestēt pret Mugabi ielās izgāja 10 tūkstošu cilvēku.

Reaģējot uz prezidenta nevēlēšanos atkāpties, Mugabes pārstāvētā varas partija ZANU-PF atsauca viņu no partijas vadītāja amata un pieprasīja Mugabes atkāpšanos, pretējā gadījumā draudot ar impīčmentu.

Roberts Mugabe bijis pie varas Zimbabvē kopš 1980. gada. No 1980. līdz 1987. gadam viņš bija premjerministrs un tad kļuva par valsts prezidentu. Viņa vadītā ZANU-PF ir valdošā partija kopš 1980. gada, kad Zimbabve ieguva neatkarību no Lielbritānijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!