Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Romas katoļu baznīcas pāvests Francisks pirmdien ieradies vizītē Mjanmā, bet pēc tam dosies uz tās kaimiņvalsti Bangladešu, un viņa sešu dienu ilgais šo valstu apmeklējums notiek uz rohindžu musulmaņu bēgļu krīzes fona.

Franciska padomnieki ir pavēstījuši, ka pāvests centīsies panākt samierināšanu, dialogu un centienus mazināt rohindžu bēgļu krīzi.

80 gadus veco pāvestu Mjanmas lielākās pilsētas Jangonas lidostā sagaidīja šīs valsts augstākās katoļu garīdzniecības pārstāvji.

Domājams, ka Franciska vadīto misi Jangonā apmeklēs trešā daļa no Mjanmas 660 000 kristiešu. Pāvests tiksies ar Mjanmas civilo līderi Aunu San Su Čži un bruņoto spēku virspavēlnieku ģenerāli Minu Aunu Hlainu.

Vietējie baznīcas līderi ir aicinājuši pat nepieminēt rohindžus vārdā, un Francisks ir licis saprast, ka ņems vērā šo padomu. Pāvests tomēr tiksies ar nelielu skaitu rohindžu bēgļu Bangladešā, kur viņš ieradīsies otrdien. Tur vietējie baznīcas pārstāvji lēš ka brīvdabas misi galvaspilsētā Dakā apmeklēs apmēram 100 000 katoļu.

Jau vēstīts, ka Bangladeša un Mjanma ceturtdien vienojās divu mēnešu laikā sākt rohindžu musulmaņu bēgļu repatriāciju.

Saskaņā ar ANO datiem Bangladešā kopš augusta ir ieradušies 620 000 rohindžu, kas tagad dzīvo pasaules lielākajā bēgļu nometnē.

Rohindži sāka masveidā bēgt no Mjanmas, kad armija 25. augustā uzsāka kampaņu pret rohindžu musulmaņu nemierniekiem Rakhainas štatā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!