Foto: AP/Scanpix/LETA

Kosovas policija piektdien aizturējusi opozīcijas līderi un parlamentārieti Albinu Kurti (attēlā centrā) un divas deputātes saistībā ar apsūdzībām iepriekšējā parlamenta darba traucēšanā ar vardarbību un asaru gāzes izpūšanu.

Kurti, Donika Kadaja Bujupi un Albulena Hadžiu no kreisā spārna partijas "Vetevendosje" ("Pašnoteikšanās") tika aizturēti, ieejot parlamenta ēkā.

Kopš demarkācijas vienošanās parakstīšanas ar Melnkalni 2015. gada augustā opozīcija ir to apstrīdējusi, apgalvojot, ka Melnkalnei tiekot atdoti vairāki tūkstoši hektāru, kurus tradicionāli izmantojuši Kosovas gani.

Vienošanās ir pēdējā prasība, lai iegūt bezvīzu režīmu ar Eiropas Savienību (ES), un Kosovas iepriekšējā valdība un starptautiskie eksperti vienošanos aizstāvējuši. Opozīcija aktīvi protestēja pret plānu, vairākkārt parlamentā izpūšot asaru gāzi, kā arī rīkojot ielu protestus, kas dažkārt pārauga nopietnā vardarbībā.

Partiju nesaprašanās jautājumā par demarkācijas vienošanos bija viens no galvenajiem detonatoriem, kas izraisīja politisko krīzi valstī un noveda pie ārkārtas parlamenta vēlēšanām jūnijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!