Foto: AFP/Scanpix/LETA
Pastiprinoties globālajai cīņai pret tā saucamo siltumnīcas gāzu pieaugošo koncentrāciju atmosfērā, zinātnieki īsteno pētījumus solārajā ģeoinženierijā, cerot, ka rezultāti reiz palīdzēs cīnīties ar globālo sasilšanu. Tikmēr aizvien pieaug konspirāciju teoriju piekritēju popularitāte, un zinātnieki saņem pat nāves draudus, ziņo "Vice".

Hārvardas Universitātes pētnieku grupa šobrīd plāno stratosfērā nosūtīt balonu, kas izsmidzinās dažādas gāzes, lai zinātnieki varētu pētīt to spēju atstarot saules gaismu un tādējādi atvēsināt planētas atmosfēru.

Pieaugot siltumnīcas gāzu koncentrācijai atmosfērā, tajā tiek "iesprostots" arī saules siltums, kas veicina globālo sasilšanu un klimata pārmaiņas. Vairums zinātnieku un valstu līderu uzskata, ka sasilšanu jāierobežo samazinot siltumnīcas gāzu emisiju un pārejot uz atjaunojamo enerģijas avotu izmantošanu. Paralēli zinātnieki izskata arī citus variantus, piemēram, atmosfērā esošā oglekļa iegūšanu un noglabāšanu pazemē un solārās ģeoinženierijas izmantošanu, lai samazinātu saules siltuma nonākšanu atmosfērā.

Abas šīs metodes līdz šim bijušas tikai teorētiskas, un Hārvardas zinātnieku ieplānotais projekts "ScopeX" paredz nākamgad teoriju beidzot izmēģināt praksē. Aerosolu izsmidzināšana tiek uzskatīta par lētu risinājumu, un nosacīti kopēs dabā esošos procesus – pierādīts, ka vulkānu izvirdumos radītās sulfāta gāzes jau kontrolē atmosfēras temperatūru. Tomēr zinātnieki eksperimentēs ar cita veida gāzēm, piemēram, kalcija karbonātu vai dimanta putekļiem, jo sulfāta sastāvā esošais sērs noārda ozonu.

Tikmēr "ķīmisko trašu" sludinātāji apgalvo, ka zinātnieki plāno izsmidzināt ķimikālijas, lai kontrolētu cilvēku prātus. Tā kā solārā ģeoinženierija kā zinātnes nozare ir aktuāla tikai pēdējos 15 gadus, un līdz ar to tajā veikts salīdzinoši maz pētījumu, konspirācijas teoriju sludinātāju ietekme esot biedējoša, zinātnieki atklājuši "Vice".

Aptuveni 60% internetā pieejamās informācijas, kas publicēta no 2008. līdz 2017. gadam par ģeoinženieriju esot zinātnē nebalstītas konspirācijas teorijas par "ķīmiskajām trasēm", noskaidrots nesen Hārvardā veiktā pētījumā. Turklāt zinātnei nopietnu apdraudējumu rada pieaugošie personīgi izteiktie draudi zinātnieku veselībai un pat dzīvībai.

Lai gan tā dēvētās "ķīmiskās trases", kuras novērojamas aiz lidmašīnām debesīs, ir tikai kondensāts, konspirāciju teoriju piekritēji uzskata, ka tās ir ķimikālijas, ar kurām tiek kontrolēti laikapstākļi vai cilvēku prāti. Viens no ASV Donalda Trampa publiski slavētajiem "žurnālistiem", ietekmīgais "InfoWars" vlogeris Aleks Džonss pat regulāri sludina, ka "ķīmiskās trases" ir daļa valdības programmas.

Viņa un citu sazvērestības teoriju piekritēju dēļ "ķīmisko trašu" eksistencei ticot 30% līdz 40% amerikāņu, noskaidrots pētījumā. Pagaidām gan zinātniekiem nav citu līdzekļu, lai apkarotu dezinformāciju, kā vien publiskot savu pētījumu datus un paļauties, ka ar tiem viņiem izdosies "uzvarēt" nekādos datos nebalstītās sazvērestības teorijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!