Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Papua-Jaungvinejas policija aizvedusi visus cilvēkus no Austrālijas patvēruma meklētāju aizturēšanas nometnes Manusas salā, kuru paredzēts slēgt.

Aptuveni 400 patvēruma meklētāji, pārsvarā vīrieši no Afganistānas, Irānas, Mjanmas, Pakistānas, Šrilankas un Sīrijas iebarikādējās nometnē 31. oktobrī. Papua-Jaungvinejas policija ceturtdien iegāja nometnē, lai panāktu, ka tur palikušie migranti dodas prom. Pēdējie 300 vīrieši piektdien no nometnes tika aizvesti ar spēku.

Migrantus paredzēts pārvietot uz citām nometnēm Papua-Jaungvinejā vai citur, taču viņi bažījas par savu drošību, ņemot vērā vietējo iedzīvotāju pretestību.

Visi patvēruma meklētāji, kas Austrālijā ierodas ar kuģiem, vai tiek pārtverti jūrā pie Austrālijas krastiem, tiek pārvesti uz imigrantu aizturēšanas centriem Papua-Jaungvinejā vai nelielajā salu valstī Nauru. Cilvēktiesību organizācijas ir kritizējušas Austrālijas valdību par apstākļiem, kādos migranti tiek turēti šajās nometnēs, norādot, ka tie ir nežēlīgi.

Papua-Jaungvinejas Augstākā tiesa pagājušajā gadā atzina Manusas aizturēšanas nometni par pretlikumīgu un lūdza Austrālijas valdību to slēgt. Manusas nometnē atradās aptuveni 600 cilvēki, no kuriem 200 brīvprātīgi šomēnes devās prom uz citiem centriem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!