Foto: AFP/Scanpix

Katalonijas līdzšinējā premjerministra Karlesa Pudždemona Katalonijas Eiropeiskās demokrātijas partija (PDeCAT) tagad dod priekšroku sarunām ar Madridi, lai panāktu reģiona neatkarību, nevis centienu īstenošanai, lai no Spānijas atdalītos vienpusējā kārtā, ceturtdien paziņoja PDeCAT koordinatore Marta Paskala, šādi no jauna signalizējot par nostājas mīkstināšanu.

Kā vēsta Spānijas mediji, Pudždemona PDeCAT un tās bijušie valdības sabiedrotie "Katalonijas Kreisie republikāņi" (ERC) grasās savās vēlēšanu programmās atteikties no aicinājumiem uz Katalonijas atdalīšanos no Spānijas "vienpusējā kārtā".

"Dokumenta projektā ieturēta šī līnija. Tas vēl nav pabeigts. Šķiet, ka tas ir labs ceļš, pie kā strādāt," intervijā radio "Cadena Ser" sacīja Paskala, lūgta izteikties par Spānijas mediju ziņām.

Katalonijai "trūkst divu lietu", lai pasludinātu neatkarību, piebilda Paskala - neatkarības pasludināšanai ir jābūt tādai, lai "tā stātos spēkā, un, vissvarīgākais, ir nepieciešams, ka tā var rēķināties ar lielāka cilvēku skaita atbalstu".

Pudždemons bija cerējis uz vienotu separātistu fronti jaunās vēlēšanās, kā tas bija 2015. gada vēlēšanās, kad neatkarības atbalstītāju nometne saņēma 47,8% balsu un 72 no Katalonijas parlamenta 135 vietām.

Tomēr ERC tagad atsakās startēt ar kopīgu sarakstu. Socioloģiskās aptaujas gan liecina, ka ERC saņems visvairāk balsu, tomēr neatkarības atbalstītāju koalīcija parlamentā var zaudēt vairākumu.

"Republikas celtniecības process ir sācies. Mēs gribam, lai par to notiktu sarunas," sacīja Katalonijas parlamenta ERC pārstāvis sakariem ar presi Rodžers Torents, piebilstot, ka nākammēnes gaidāmās reģionālās vēlēšanas faktiski būs vēl viens referendums.

"Tāpēc mēs mudinām Spānijas valdību akceptēt to rezultātu," uzsvēra Torents.

Katalonijas valdība 1. oktobrī sarīkoja referendumu par reģiona neatkarību, lai gan Spānijas tiesa bija atzinusi to par nekonstitucionālu.

Katalonijas reģionālais parlaments 27. oktobrī nobalsoja par neatkarības pasludināšanu no Spānijas. Drīz pēc tam Spānijas Senāts nobalsoja par tiešās pārvaldes atjaunošanu Katalonijā.

Spānijas premjers Marjano Rahojs atlaida Pudždemona vadīto Katalonijas valdību un reģiona parlamentu, izsludinot jaunas reģionālās vēlēšanas 21. decembrī. Vairākiem bijušajiem Katalonijas valdības locekļiem, kam izvirzītas apsūdzības par dumpi, musināšanu un sabiedrisko līdzekļu nepiemērotu izlietošanu, piemērots pirmstiesas apcietinājums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!