Foto: AFP/Scanpix/LETA

Tadžikistānā pagājušajā nedēļas nogalē laulības slēgtas starp prezidenta Emomali Rahmona (attēlā) vecāko mazmeitu un valsts ziemeļu Sugdas vilojatas gubernatora Abdurahmona Kodiri mazdēlu no Hudžandas pilsētas, ziņo "Eurasia Net".

Ņemot vērā varas sadrumstalotību starp ietekmīgiem slēgtās valsts klaniem, šādas laulības starp tiem ir ārkārtīgi retas. Lielākais vairums Rahmona ģimenē ieprecēto pārstāv viņa paša dzimtos valsts dienvidus, un attiecīgi arī valsts pārvaldē dominē dienvidnieki. Iekšpolitikā pat mēdz runāt par Tadžikistānas "kulabizāciju", atsaucoties uz valsts dienvidos esošo Kulabas pilsētu.

Šis ir pirmais zināmais gadījums, kad kāds prezidenta ģimenes pārstāvis apprec ietekmīgu ziemeļu klana pārstāvi. Līgavas vecāki ir Rahmona vecākā meita Firuza un Mahmadzoirs Sohibovs. Lai gan Sohibovs neieņem nekādu oficiālu amatu, viņš tiek uzskatīts par neoficiālu prezidenta vecāko padomnieku, kuram uz sievastēvu ir liela ietekme politiskajos, personāla izvēles un ekonomikas jautājumos. Viņš pats darbojoties tabakas un juvelierizstrādājumu biznesā, raksta medijs.

Simboliski izvēlēta arī kāzu norises vieta - tās svētdien svinētas Arbobas kultūras pilī ziemeļos esošajā Hudžandā. Tieši šeit pirms ceturtdaļgadsimta 1992. gada 16. novembrī Rahmons tika pasludināts par valsts prezidentu.

Tadžikistānas ziemeļu reģiona iedzīvotāji cer, ka slēgtās laulības palielinās valdības tēriņus šajos vilojatos, kā arī palielinās ziemeļnieku ietekmi valsts politikā.

Ziemeļu klanu ietekme Tadžikistānā strauji saruka pēc PSRS sabrukuma. Tadžikijas PSR tieši Hudžandas klans noteica reģiona politiku, bet 80 gadu beigās varu pamazām pārņēma Kulabas klans. Lai gan premjera krēsls jau patlaban rezervēts ziemeļu vilojatu pārstāvim, tā loma ir vairāk administratīva.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!