Foto: AP/Scanpix/LETA
Libānas premjerministrs Saads Hariri, kurš šomēnes Saūda Arābijā negaidīti paziņoja par demisiju, atgriezies Beirūtā un trešdien ieradies armijas parādē par godu valsts neatkarības 74. gadadienai, kā arī paziņojis, ka atliek lēmumu par atkāpšanos no amata.

Lēmums pieņemts pēc apspriedes ar Libānas prezidentu Mišelu Aunu, kurš Hariri lūdzis palikt amatā.

"Es savu demisiju apspriedu ar republikas prezidentu, kurš man lūdza pagaidīt pirms tās iesniegšanas (..) un dot iespēju turpmākām konsultācijām," paziņoja Hariri. "Es piekritu viņa lūgumam," piebilda premjers.

Hariri lēmums atlikt demisiju paver ceļu sarunām, lai atrisinātu valsti pārņēmušo politisko krīzi.

Viņš licis saprast, ka varētu palikt amatā, ja Irānas atbalstītais Libānas šiītu grupējums "Hezbollah" solīs ievērot Libānas politiku, kas paredz atturēšanos no iejaukšanās konfliktos reģionā.

Hariri un viņa sabiedrotie paziņojuši, ka "Hezbollah" pārkāpj šo politiku, karojot kaimiņvalstī Sīrijā tās prezidenta Bašara al Asada pusē un Jemenā atbalstot hutiešu kaujiniekus, kuri cīnās pret Saūda Arābijas spēkiem.

"Hezbollah" līderis Hasans Nasralla paziņojis, ka viņa vadītais grupējums Hariri uzskata par valsts premjerministru, un norādīja uz gatavību sarunām, tomēr nav skaidrs, vai izdosies panākt īstu kompromisu.

Ja vienošanos panākt neizdosies, Libānas prezidentam būs divas iespējas - atkārtoti par premjerministru nosaukt Hariri, vai arī izvēlēties citu ievērojamu sunnītu politiķi.

Saskaņā ar Libānas politikas nerakstītajiem likumiem prezidents vienmēr ir maronītu kristietis, premjerministrs - sunnītu musulmanis, bet parlamenta spīkers - šiītu musulmanis.

Šī ir pirmā Hariri oficiālā parādīšanās sabiedrībā paša valstī pēc vairāk nekā divu nedēļu pārtraukuma.

Hariri otrdienas vakarā ieradās Beirūtā pēc sarunām Kairā ar Ēģiptes prezidentu Abdelfatahu as Sisi un sarunām Kiprā ar šīs valsts prezidentu.

Hariri šomēnes, atrodoties Saūda Arābijā, negaidīti pavēstīja par atkāpšanos no amata.

Sestdien Hariri Elizejas pilī bija tikšanās ar Francijas prezidentu Emanuelu Makronu, kurš mēģina darboties kā vidutājs reģionā, lai novērstu konfliktu Libānā starp Irānas un Saūda Arābijas atbalstītajām nometnēm.

Kā ziņots, Hariri 4. novembrī pavēstīja par atkāpšanos no amata, skaidrojot, ka jūt apdraudējumu savai dzīvībai, un nosodīja Irānu un tās atbalstīto Libānas šiītu grupējumu "Hezbollah" par nesaskaņu sēšanu arābu pasaulē.

Negaidītais Hariri paziņojums par atkāpšanos, kā arī apstāklis, ka viņš palika Saūda Arābijā, izraisīja minējumus, ka Libānas premjers kaimiņvalstī apcietināts, iespējams, vērienīgās pretkorupcijas operācijas gaitā, kad tika aizturēti vairāki desmiti Saūda Arābijas elites pārstāvju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!