Foto: Kadrs no video

Saspringta situācija izveidojusies ar Maskavas atbalstu Ukrainas teritorijā pašpasludinātajā tā sauktajā "Luhanskas Tautas Republikā" (LTR) - Luhanskas centru pārņēmuši bruņoti karavīri bez atpazīšanās zīmēm un pilsētā iebraukusi militārā tehnika.

Nav skaidri zināms, kas ir bruņotie ļaudis, taču pastāv versijas, ka tie ir saistīti ar blakus esošo Ukrainas Doņeckas apgabalā tādu pašu ar Kremļa palīdzību pašpasludināto "Doņeckas Tautas Republiku" (DTR).

Tāpat medijos tiek pieļauts, ka apvērsuma mēģinājums saistīts ar LTR Iekšlietu ministrijas vadītāju Igoru Kornetu, kuru LTR līderis Igors Plotņickis kopā ar virkni citu ierēdņu pirmdien atbrīvoja no amata.

Savukārt neatkarīgā novērotāju grupa "Informācijas pretestība" ziņo, ka Luhanskā ir ievesti Krievijas privātās militārās kompānijas kaujinieki, lai novērstu konflikta starp Plotņicki un Kornetu saasināšanos.

Tādu notikušā versiju otrdien pieļāva pats Plotņickis, norādot, ka "noteiktu cilvēku mēģinājumi palikt pie varas un destabilizēt situāciju ir veltīgi un tiks neitralizēti", teikts Plotņicka publicētā paziņojumā.

Policijas šefs Kornets pirms tam jau bija paziņojis, ka runas par viņa atbrīvošanu no amata ir "baumas" un ka situācija Luhanskā tiek pilnībā kontrolēta. Kornets savā paziņojumā apgalvoja, ka policija ir apturējusi "Ukraina sabotāžas un spiegu grupu", kas iekļuvuši LTR teritorijā un gatavojuši "sabotāžas un teroraktus".

Bruņotie cilvēki ir bloķējuši pieeju LTR administratīvajām ēkām un izvietojušies pilsētas centra ielās.

Ukrainas Iekšlietu ministrijas runasvīrs Artjoms Ševčenko trešdien paziņoja, ka Plotņickis esot aizbēdzis uz Krieviju . "Saskaņā ar manu avotu ziņām Igors "Plotva" Plotņickis ir aizbēdzis uz Krieviju. Zirnekļi burkā turpina rīt cits citu," viņš ierakstīja "Facebook" lapā.

LTR mediji gan noliedz, ka Plotņickis būtu pametis "republikas" teritoriju. LTR vadītāja tīmekļa vietnē vēlāk trešdien publicēts video, kurā redzams, kā Plotņickis apspriežas ar ministriem.

Krievijas medijs RBK rasta, ka Plotņicka un Korneta konfliktā Kremlis ir nostājies Korneta pusē un nolēmis palielināt savu ietekmi "republikā". Par to portāls uzzinājis no avotiem, kas saistīti ar Krievijas prezidenta Vladimira Putina palīgu Vladislavu Surkovu – tieši Surkovs tiek uzskatīts par Ukrainas teritorijā pašpasludināto LTR un DTR projekta koordinatoru Kremlī.

Tikmēr Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) novērošanas misijas darbinieki apstiprina, ka Luhanskā novēroti bruņoti ļaudis un tehnika. Tāpat EDSO novērojusi militārās tehnikas kolonnu Doņeckas apgabala Debaļcevē. Pēc tam, iespējams, to pašu kolonnu cita novērotāju patruļa pamanīja jau pie Luhanskas, ziņo aģentūra UNIAN.

Militārās kolonnas pārvietošanos Luhanskas virzienā fiksējuši arī aculiecinieki.

Vēstīts, ka Ukrainas Luhanskas un Doņeckas apgabalu atsevišķās teritorijās ar Maskavas svētību un atbalstu 2014. gada pavasarī ir izveidotas separātistu "republikas".

Ukrainas spēku karā ar Krievijas apbruņotajiem kaujiniekiem ir gājuši bojā vairāk nekā 10 tūkstoši cilvēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!