Foto: AFP/Scanpix/LETA
Bali salā Agunga vulkāna izvirduma dēļ no savām dzīvesvietām evakuēti vairāki tūkstoši cilvēku, atsaucoties uz valsts Nacionālo katastrofu aģentūras sacīto, otrdien vēsta britu raidsabiedrība BBC.

Šī ir pirmā reize 50 gadu laikā, kad Agunga vulkānā sācies izvirdums. No Agunga vulkāna otrdien pacēlušies pelēcīgi tvaiki, atzīmē medijs.

Teju 140 tūkstoši cilvēku pametuši savas mājvietas šī mēneša laikā, jo izplatīts brīdinājums par vulkāna izvirdumu.

Jau vēstīts, ka septembra sākumā Indonēzijas varas iestādes izsludinājušas augstāko brīdinājumu Bali salā, jo novērojama ļoti augsta vulkāna Agunga aktivitāte. Tā kā Agungs skaitās bīstams vulkāns, Indonēzijas varas iestādes ieteikušas iedzīvotājiem deviņu kilometru rādiusā ap vulkānu atstāt savas mītnes.

1963. gadā Agunga izvirdums aiznesa vairāku tūkstošu cilvēku dzīvības. Toreiz vulkāna izvirdums izraisīja piroklastiskās un lavas straumes, kas lielā ātrumā noslaucīja visu savā ceļā.

Agungs ir stratovulkāns, kuram raksturīgi sprādzienveida izvirdumi. Tā augstums ir 3142 metri, atrodas Bali austrumu daļā. Agungs ir viens no 130 aktīvajiem Indonēzijas vulkāniem un ietilpst tā saucamajā "Uguns gredezenā" (vulkānisko joslu sistēma Klusajā okeānā).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!