Foto: AFP/Scanpix/LETA

Čehijas prezidents Milošs Zemans otrdien skubināja atcelt Krievijai Ukrainas krīzes dēļ noteiktās Eiropas Savienības (ES) sankcijas, kā arī Maskavas īstenotos atbildes soļus.

Ar šiem spriedumiem Zemans nāca klajā pēc sarunām ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu Krievijas Melnās jūras kūrortā Sočos.

"Es šīs sankcijas neesmu akceptējis. Es jau ilgu laiku esmu pret tām. Tas nav jautājums tikai par Eiropas sankcijām Krievijai, bet arī par Krievijas sankcijām ES," sacīja Zemans. "Prezidenta kungs! Mums tam jādara gals!"

Putins savukārt norādīja, ka "Krievijas un ES attiecību normalizāciju būtu [Maskavas un Prāgas] kopīgajās interesēs".

Viņš arī pateicās Zemanam par "centieniem, ko viņš ir veicis Krievijas-Čehijas attiecību attīstības labā".

Zemanam janvārī stāv priekšā vēlēšanās, un atbilstoši prognozēm viņš tajās izcīnīs mandātu vēl vienam prezidentūras termiņam.

Krievija 2014. gada februārī okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu. Kopš 2014. gada aprīļa Maskavas atbalstītie un apbruņotie kaujinieki, diversanti un Krievijas regulāro vienību karavīri ieņēmuši plašus apvidus Luhanskas un Doņeckas apgabalos, Ukrainas austrumos.

Sodot Krieviju par Krimas aneksiju un Austrumukrainas destabilizāciju, ES, ASV un citas rietumvalstis noteikušas sankcijas daudzām Krievijas augstākajām amatpersonām, Kremļa tuvākā loka cilvēkiem, kā arī Krievijas ekonomikas finanšu, aizsardzības un enerģētikas nozarēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!