Foto: AFP/Scanpix

Pēc sarunu izgāšanās par tā dēvētās Jamaikas koalīcijas izveidi Vācijas kanclere Angela Merkele pirmdien paziņojusi, ka dod priekšroku pirmstermiņa vēlēšanām, nevis nestabilas mazākuma valdības vadīšanai.

"Esmu ļoti skeptiska" pret mazākuma valdību, intervijā sabiedriskajai raidorganizācijai ARD atzina Merkele, piebilstot, ka "jaunas vēlēšanas būtu labākais ceļš".

"Manos plānos nav mazākuma valdības (..). Nevēlos šodien sacīt nekad, taču esmu ļoti skeptiska, un domāju, ka jaunas vēlēšanas būtu labākais ceļš," sacīja kanclere.

Kā ziņots, Merkeles vadīto kristīgo demokrātu (CDU) un viņu Bavārijas meitaspartijas CSU uzsāktās koalīcijas sarunas ar brīvajiem demokrātiem (FDP) un "zaļajiem" izjuka, kad par izstāšanos no sarunām vēlu svētdienas vakarā paziņoja FDP līderis Kristiāns Linders.

Arī konservatīvo līdzšinējie koalīcijas partneri sociāldemokrāti (SPD) otrdien paziņoja, ka neiesaistīsies Merkeles vadītā koalīcijā un aicināja izsludināt ārkārtas vēlēšanas.

Ņemot vērā to, ka visas citas parlamenta apakšpalātā pārstāvētās partijas kategoriski atteikušās sadarboties ar eiroskeptiķu partiju "Alternatīva Vācijai", bet CDU/CSU un FDP nav pieņemma sadarbība ar kreiso ekstrēmistu partiju "Die Linke" ("Kreisie"), "Jamaikas koalīcija" vai līdzšinējā "lielā koalīcija" ir vienīgās kombinācijas, kuras pašreizējā Bundestāga sasaukumā var nodrošināt vairākumu.

Tikmēr Vācijas prezidents Franks Valters Šteinmeiers pirmdien aicinājis partijas pārvērtēt savas pozīcijas un tomēr rast kompromisu, lai varētu izveidot jauno valdību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!