Foto: AFP/Scanpix/LETA

Eiropas Savienība (ES) ir gatava piedāvāt Lielbritānijai "visambiciozāko" brīvās tirdzniecības līgumu, taču "izšķiroša" būs Londonas gatavība turēties pie ES noteikumiem pēc izstāšanās no bloka, pirmdien paziņojis Eiropas Komisijas (EK) "Breksita" sarunu delegācijas vadītājs Mišels Barnjē.

"Ja mums izdosies vienoties par organizētu [Lielbritānijas] izstāšanos un izveidot līdzenu spēles laukumu, būs visi priekšnoteikumi, lai mūsu nākotnes sadarbība būtu ambicioza," uzstājoties ar runu domnīcas "Eiropas reformu centrs" organizētā pasākumā, norādīja Barnjē.

"Tāpēc esam sākuši ar dalībvalstīm iekšējos sagatavošanās darbus, lai runātu par nākotni, tiklīdz būsim vienojušies par pagātni," piebilda EK delegācijas vadītājs. "ES būs gatava piedāvāt visambiciozāko brīvās tirdzniecības pieeju."

Tajā pašā laikā viņš brīdināja, ka izšķirošs būs Lielbritānijas lēmums turēties pie ES veselības, vides un strādājošo tiesību standartiem vai arī sekot ASV aicinājumam pieskaņoties Savienoto Valstu normām.

"Vai tā [Lielbritānija] vēlas turēties pie Eiropas modeļa, vai pamazām no tā attālināties? Apvienotās Karalistes atbilde uz šo jautājumu būs ļoti svarīga un pat izšķiroša," uzsvēra Barnjē.

Viņš piebilda, ka no tā būs atkarīga arī "Breksita" vienošanās ratifikācija ES dalībvalstu parlamentos un Eiropas Parlamentā (EP).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!