Foto: AFP/Scanpix/LETA

Reaģējot uz parlamenta deputātu un vietējo iedzīvotāju protestiem, Francijas varasiestādes novērsīs musulmaņu lūgšanas Parīzes ziemeļu priekšpilsētu ielās, jo tās uzskatāmas par nepieņemamu publiskās telpas izmantošanu, paziņojis iekšlietu ministrs Žerārs Kolons.

"Viņi nerīkos lūgšanas ielās. Mēs novērsīsim lūgšanas ielās," radiostacijas "France Inter" iknedēļas raidījumā "Questions politiques" uzsvēra Kolons.

Musulmaņu lūgšanas Klišīlagarēnas ielās kopš marta notiek katru piektdienu, tādējādi islamticīgajiem protestējot pret vietējās mošejas slēgšanu. Līdz šim tā darbojās valstij piederošā ēkā, kas tika pārveidota par bibliotēku.

Musulmaņi varasiestādes vaino par piemērota zemes gabala nepiešķiršanu jaunas mošejas būvniecībai, un Kolona atzina, ka islamticīgajiem nepieciešama vieta sava kulta piekopšanai un lūgšanām.

"Mēs gādāsim, lai tuvāko nedēļu laikā atrisinātu šo konfliktu," piebilda ministrs.

Tikmēr vietējā musulmaņu kopiena paziņojusi, ka nākamajā piektdienā lūgšanas sarīkos Parīzes centrā.

10. novembrī aptuveni 100 vietējo politiķu mēģināja izjaukt musulmaņu lūgšanas, dziedot Francijas himnu.

Francijā šobrīd mitinās jau aptuveni pieci miljoni musulmaņu, un islamticīgo līderi pastāvīgi sūdzas, ka tiem trūkst telpu, lai apmierinātu viņu reliģiskās vajadzības.

Tomēr jaunu mošeju būvniecība sabiedrībā tiek vērtēta ļoti pretrunīgi, un pret to īpaši asi iestājas galēji labējā Nacionālā fronte (FN).

2011. gadā pret FN līderi Marinu Lepēnu tika ierosināta krimināllieta par izteikumiem, kuros viņa musulmaņu lūgšanas Francijas pilsētu ielās pielīdzināja nacistu okupācijai, taču tiesa viņu attaisnoja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!