Foto: AP/Scanpix/LETA

ASV Gaisa spēku ģenerālis Džons Haitens iebilstu, ja gadījumā ASV prezidents Donalds Tramps nelikumīgi liktu veikt kodoltriecienu, svētdien ziņo "The Guardian".

"Halifax" starptautiskajā drošības forumā Kanādā viņš atzīmēja, ka par šo situāciju viņš ir domājis gana daudz.

"Es domāju, ka noteikti daži cilvēki padomās, ka mēs esam stulbi," atbildot par šāda scenārija iespējamību pauda ģenerālis.

"Mēs neesam stulbi. Mēs ļoti daudz domājam par šīm lietām. Ja jums ir tāda atbildība, kā tad nedomāt par šādām lietām?" vaicāja ģenerālis.

Haitens, kurš ir atbildīgs par ASV kodolieroču arsenāla pārraudzību, izskaidroja arī procesu, kas notiktu, ja Tramps liktu šādi rīkoties. Haitens arī atzīmēja, ka viņam kā komandierim jāsniedz prezidentam padoms, bet tad Tramps pastāstīs, kas tālāk jādara.

"Ja tas būs nelikumīgs rīkojums, tad ziniet, kas notiks? Es teikšu prezidentam: "Prezidenta kungs, šis rīkojums ir nelikumīgs," pauda ģenerālis, kurš ieskicēja arī tālāko notikumu attīstību. "Viņš [prezidents] sacītu: "Kas tieši ir likumīgs?" Un mēs nonāktu (..) pie iespējām, kā reaģēt, lai kāda arī būtu situācija. Tā tas darbojas," sacīja Haitens.

Tad ģenerālis atzīmēja, ka viņam nāktos prezidentam piedāvāt dažādas iespējas, lai reaģētu konkrētajā situācijā.

"Ja jūs izpildīsiet pretlikumīgu pavēli, tad jūs nonāksiet cietumā. Jūs cietumā varēsiet pavadīt visu savu mūžu," tā nelikumīgo pavēļu izpildi komentēja ģenerālis.

Pagaidām Pentagons nav sniedzis atbildi par ģenerāļa izteikumiem.

Medijs atgādina, ka šī tēma sāka aktualizēties pēc tam, kad ASV senatori, demokrāti un republikāņi aktualizēja jautājumu par Trampa varu saistībā ar kodolieroču pielietošanu. Bažas izraisījušas arī spriedze Ziemeļkorejas attiecībās ar ASV.

Novembra sākumā ASV prezidents vizītē Japānā paziņojis, ka Ziemeļkorejas jautājumā "stratēģiskās pacietības ēra ir beigusies". Viņš uzsvēra, ka Ziemeļkorejas kodolprogramma ir "drauds civilizētajai pasaulei un starptautiskajam mieram un stabilitātei".

ASV un Ziemeļkorejas attiecības pašlaik ir īpaši saasinājušās - Phenjana ir draudējusi ar kodoltriecienu ASV piederošajai Guamas salai Klusajā okeānā, savukārt Tramps paziņojis, ka nav vērts tērēt laiku sarunām ar Ziemeļkorejas režīmu.

Nesen atklātībā nonākušā ASV Aizsardzības ministrijas vēstulē teikts, ka vienīgais veids, kā noskaidrot visas vietas, kur Ziemeļkorejā tiek glabāti kodolieroči un tos iznīcināt, būtu sauszemes iebrukums. Šo vēstuli ministrija nosūtījusi vairākiem kongresmeņiem, atbildot uz viņu pieprasījumu sniegt informāciju par to, kāds ir plāns iespējamai militārai rīcībai pret Ziemeļkoreju.

"Vienīgais veids, kā noskaidrot, kur atrodas visi Ziemeļkorejas kodolieroču programmu komponenti, un tos iznīcināt, ir sauszemes iebrukums," sacīts vēstulē. Tajā piebilsts, ka vislabāk par šādiem jautājumiem būtu runāt konfidenciālā brīfingā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!