Foto: AFP/Scanpix/LETA
Zimbabves galvaspilsētā teju 10 tūkstoši cilvēku izgājuši ielās, lai tādējādi protestētu pret Zimbabves prezidentu Robertu Mugabi, sestdien vēsta britu raidsabiedrība BBC.

Protestētāji ar plakātiem rokās un saukļiem pieprasa Mugabes atkāpšanos no amata. Mītiņu atbalsta armija, kura naktī uz 15. novembri kontroli pār situāciju valstī.

Kā novērojuši BBC korespondenti, protestētāju pūlis cildina un uzgavilē armijniekiem.

Protestētājiem uz plakātiem ir rakstīts "Mugabe, atkāpies", "Mugabem jāiet prom," un citi.

Iepriekš tika ziņots, ka 93 gadus vecais prezidents atrodas mājās arestā. Armijas pārstāvji piektdien skaidroja, ka ar Mugabi notiek pārrunas un ka sabiedrība par to rezultātiem tiks informēta pēc iespējas ātrāk, ziņo raidsabiedrība BBC. Piektdien, pirmo reizi kopš armija šonedēļ pārņēma varu valstī, publiski parādījies pats Mugabe.

Avoti ceturtdien medijiem stāstīja, ka Mugabe pats negrasoties atkāpties no amata.
Naktī uz 15. novembri kontroli pār situāciju valstī pārņēma armija. Harares ziemeļu rajonos, kur dzīvo Zuma un virkne valdības amatpersonu, sāka skanēt šāvieni un sprādzieni.

Karavīri ieņēma valsts Televīzijas ēku, no kurienes uzrunā tautai paziņoja, ka armija vēršas pret "noziedzniekiem", kas atrodas ap Mugabi un rada sociālas, un ekonomiskas problēmas nabadzīgajai valstij, bet pats prezidents esot drošībā. Armijnieku pārstāvis noliedza, ka valstī notiku apvērsums.

Par Mugabes atrašanās vietu vairākas stundas nekas nebija zināms, līdz Dienvidāfrikas Republikas prezidents, kurš runājis ar Mugabi pa telefonu, paziņoja, ka Zimbabves līderis atrodas mājas arestā, taču ar viņu viss ir kārtībā.

Novērotāji pieļauj, ka notiekošais varētu būt mēģinājums aizvietot Mugabi, kurš Zimbabves politikā dominē kopš astoņdesmitajiem gadiem, ar viņa atlaisto vietnieku Emersonu Mnangagvu.

Pēc Mnangagvas atlaišanas pagājušajā nedēļā par Mugabes iespējamo pēcteci tiek uzskatīta viņa sieva Greisa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!