Foto: AP/Scanpix

Spānijas un Beļģijas premjerministri Marjano Rahojs un Šarls Mišels piektdien tikušies Zviedrijā, kur neizbēgami apsprieduši Katalonijas krīzi.

Pēc 1.oktobrī notikušā Katalonijas neatkarības referenduma Madride reģionā atjaunoja savu tiešo pārvaldi, atlaida Katalonijas reģionālo valdību un parlamentu un izsludināja reģionālā parlamenta pirmstermiņa vēlēšanas, kas paredzētas 21.decembrī.

Līdzšinējais Katalonijas premjerministrs Karless Pudždemons un vēl četri bijušie reģionālās valdības locekļi pameta Barselonu un pašreiz uzturas Briselē, kur tiesa izvērtē Spānijas lūgumu viņus izdot.

Beļģijas valdība pieturas pie uzskata, ka nevar iejaukties šajā lietā un tā jāizlemj tiesām.

"Tā ir tiesu lieta, balstoties uz varas sadalījumu. Tas jāizlemj tiesu instancēm," pēc tikšanās ar Rahoju paziņoja Mišels. Abi premjerministri piedalījās Eiropas Savienības (ES) samitā Gēteborgā, Zviedrijā.

Mišela preses pārstāvis sacīja, ka sarunas bijušas konstruktīvas un runāts arī par citiem jautājumiem, ne tikai Kataloniju.

Abi līderi apsprieduši arī ES monetārās savienības padziļināšanu un gaidāmo ES iestāžu pārcelšanu no Lielbritānijas uz kontinentu, kā arī citas lietas.

Lai gan ES dalībvalstis gandrīz vienbalsīgi atbalstījušas Madrides nostāju Katalonijas jautājumā, Beļģija bija viena no pirmajām, kas kritizēja Spānijas policijas vardarbību Katalonijas neatkarības referenduma laikā. Spānija apgalvoja, ka policijas reakcija bijusi atbilstoša.

Un flāmu nacionālistu partija "Jaunā flāmu alianse", kas ir lielākā partnere Mišela koalīcijas valdībā, apmainījusies dzēlīgiem komentāriem ar Rahoja pārstāvēto Tautas partiju par Katalonijas jautājumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!