Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Krievija ANO Drošības padomē bloķējusi rezolūciju, kas pagarinātu starptautisko izmeklēšanu par Sīrijā notikušiem ķīmiskajiem uzbrukumiem, vēsta raidsabiedrība BBC.

Tā ir jau desmitā reize kopš Sīrijas konflikta sākuma, kad ANO Drošības padomes pastāvīgā locekle Maskava izmanto veto tiesības, lai atbalstītu savu sabiedroto Bašara al Asada režīmu.

2015. gadā izveidotais Vienotais izmeklēšanas mehānisms (JIM) ir vienīgā oficiālā misija, kas izmeklē ķīmisko ieroču izmantošanas gadījumus Sīrijā. Tās uzdevums ir identificēt par ķīmiskajiem uzbrukumiem atbildīgos.

Maskava asi kritizēja šo izmeklēšanu, kad tās gaitā tika konstatēts, ka nāvējošo ķīmisko gāzu uzbrukumu Hān Šeihūnas pilsētiņai aprīlī pastrādāja prezidenta Bašara al Asada vadītās valdības spēki. Damaska noliedz, ka būtu izmantojusi ķīmiskos ieročus.

Ķīmiskajā uzbrukumā Hān Šeihūnai gāja bojā vairāk nekā 80 cilvēki. Notikušais pamudināja ASV uz raķešu triecienu pa Sīrijas gaisa spēku bāzi, no kuras realizēts uzlidojums Hān Šeihūnai.

"Krievija ir nogalinājusi izmeklēšanas mehānismu, kam ir liels šīs padomes atbalsts. Iznīdējot mūsu spēju identificēt uzbrucējus, Krievija ir apdraudējusi mūsu iespējas novērst turpmākus uzbrukumus," Krievijas veto izmeklēšanas turpināšanai komentēja ASV pārstāve ANO Niki Heilija.

Tikmēr Krievija kritiku noraida un piedāvāja savu rezolūcijas versiju, ko Drošības padome neatbalstīja. Krievijas iesniegtajā variantā bija piedāvātas izmaiņas izmeklēšanas komandas sastāvā, kā arī atsaukt izmeklēšanas secinājumus par Hān Šeihūnas uzbrukumu.

"Daži padomes locekļi atteicās atbalstīt mūsu projektu un tagad ir pilnībā atbildīgi par JIM likvidēšanu," paziņoja Krievijas vēstnieks Vasīlijs Nebenzia. Viņš arī apsūdzēja Rietumus, ka tie manipulējuši ar JIM savās interesēs.

Vēlāk Japāna piedāvāja savu rezolūcijas projektu pagarināt JIM darbību uz 30 dienām, nevis uz gadu, kā tas bija Krievijas bloķētajā ASV piedāvājumā. Par Japānas rezolūciju padome balsos vēlāk piektdien.

JIM tika izveidota 2015. gadā ar vienbalsīgu ANO Drošības padomes atbalstu. 2016. gadā padome pagarināja JIM darbību vēl uz gadu.

Izmeklēšanas komandā ietilpst ANO un Ķīmisko ieroču aizlieguma organizācija (OPCW). JIM iepriekš secināja, ka Sīrijas valdības spēki vismaz trīs reizes ir izmantojuši hlora gāzi kā ieroci laika posmā no 2014. līdz 2015. gadam.

Tāpat izmeklēšanas komanda secināja, ka sinepju gāzi uzbrukumos izmantojis islāmistu grupējums "Daesh".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!