Foto: AFP/Scanpix/LETA

Opija ražošanas apmēri Afganistānā 2017. gadā ir sasnieguši rekordaugstus apmērus, piedzīvojot 87% pieaugumu attiecībā pret 2016. gadu, atsaucoties uz ANO paziņojumu, vēsta aģentūra "Reuters".

Afganistānā izaudzētās magones ir galvenais heroīna avots pasaules tirgū. Saražoto magoņu galviņu apmēri šogad sasnieguši 9000 metriskās tonnas, secināts ANO Narkotiku un noziedzības biroja (UNODC) ikgadējā pētījumā par afgāņu opija nozari.

"Sagaidāms, ka Afganistānā palielināsies nemiernieku darbība un teroristu grupu finansēšana, bet pasaules tirgū nonāks vairāk augstas kvalitātes un zemas cenas heroīna, kas novedīs pie patēriņa palielināšanās," teikts ziņojumā.

Pērn UNODC brīdināja, ka Kabulas nespēja kontrolēt drošības situāciju daudzās teritorijās, kavē magoņu kultivēšanas izskaušanas centienus.

Šogad provinču gubernatori iznīcināja aptuveni 750 hektārus magoņu lauku, kas ir divreiz vairāk nekā pērn, taču arī magoņu lauku platības šogad ar 328 tūkstošiem hektāru sasniedza rekordu.

Savukārt vidējā raža no viena hektāra, salīdzinot ar pērno gadu, ir pieaugusi par 15%, teikts pētījumā.

Naudas izteiksmē lauku saimniecību saražotās magoņu produkcijas vērtība ir ap 1,4 miljardi dolāru, kas ir septiņi procenti no Afganistānas iekšzemes kopprodukta, norāda UNODC.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!