Foto: Kadrs no video

Tuvojoties Krievijas prezidenta vēlēšanām, kurās prognozē Kremļa saimnieka Vladimira Putina atkārtotu pārvēlēšanu amatā, Krievijā arvien aktīvāka kļūst ilggadējā līdera slavināšana.

Viens no jaunākajiem Putina atbalstītāju veikumiem, kas izpelnījies interneta lietotāju uzmanību, ir Krievijas Valsts domes deputātes Annas Kuvičko kopā ar karaskolu audzēkņiem iedziedāta dziesma par Putinu.

Skaņdarbā bērni dzied, ka nemierīgajā 21. gadsimtā Eiropas Savienībai (ES) nav sava viedokļa un Tuvie Austrumi "slīkst bēdās", un "aiz okeāna pie varas ir nācis prezidents", bet tikmēr visā Krievijā līdz pat Baltijas piekrastei tiek sargāts miers.

Dziedātāji tālāk apliecina gatavību mirt, ja Putins viņus sauktu. "Bet ja virspavēlnieks sauks pēdējā kaujā, onkuli Vova – mēs ar tevi!" skan dziesmas vārdi.

Dziesmā arī izskan tradicionālā Krievijas patriotisma propagandas atsauce uz Otro pasaules karu, kur "karoja vectēvi" un armiju, floti kā drošības garantu.

Lirikā tiek metaforiski norādīts, ka Japānai ("samurajiem") nekad nedabūt Kuriļu salas, bet kadeti ar izvērstām krūtīm aizsargās Dzintara galvaspilsētu – Kaļiņingradu.

Dziesma neiztiek arī bez atgādinājuma, ka Ukrainai piederošā un Krievijas okupētā Krimas pussala "ir mūsu" un pat sola atgūt Aļasku.

Lai gan Putins vēl nav oficiāli paziņojis par kandidēšanu uz nākamo prezidentūras termiņu, novērotājiem ir maz šaubu, ka viņš pēc 2018. gada martā gaidāmajām vēlēšanām paliks prezidenta krēslā. Eksperti arī spriež, ka Kremlī izveidotā varas sistēma nemaz nevarētu funkcionēt bez viņa.

Saskaņā ar oficiālo statistiku Putinu atbalsta virs 80% iedzīvotāju un viņš ir ilgāk pie varas esošais līderis Krievijā kopš tirāna Josifa Staļina laikiem.

Putina vadībā Krievija ir anektējusi Ukrainai piederošo Krimas pussalu un sākusi bruņotu konfliktu Ukrainas austrumos, uz ko Rietumi ir atbildējuši ar ekonomiskajām sankcijām.

Tuvojoties prezidenta vēlēšanām dažādas Putina atbalsta akcijas Krievijā kļūst biežākas. Piemēram, slavenais hokejists Aleksandrs Ovečkins novembra sākumā paziņoja, ka veido "Putina komandu" viņa atbalstam, bet Čečenijas prezidents Ramzans Kadirovs izsludināja dzejoļu konkursu par Putinu ar "iPhone X" viedtālruni balvu fondā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!