Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Lielbritānijas premjerministre Terēza Meja kritiskā uzrunā apsūdzējusi Maskavu par iejaukšanos citu valstu vēlēšanu procesos un kiberspiegošanas izvēršanā, vēsta raidsabiedrība BBC.

Londonā notikušā prestižā banketā ar vadošajiem uzņēmējiem Meja norādīja, ka Vladimira Putina valdība grauj brīvo sabiedrību un solīja darīt visu nepieciešamo, lai pretotos Krievijas darbībām.

"Krievija ir vairākkārt pārkāpusi vairāku Eiropas valstu nacionālo gaisa telpu un izveidojusi ilgstošu kiberspiegošanas un traucēšanas kampaņu. Tas starp daudziem citiem ietver iejaukšanos vēlēšanās un hakeru uzbrukumu Dānijas Aizsardzības ministrijai, un Bundestāgam," norādīja Meja.

Premjere apsūdzēja Maskavu par viltus ziņu izplatīšanu, lai sētu nesaskaņas Rietumu sabiedrībā.

"Mēs darīsim visu nepieciešamo, lai pretotos Krievijas darbībām," uzsvēra Meja, paskaidrojot, ka Lielbritānija aizsargās savas intereses, tomēr nevēlas nepārtrauktu konfrontāciju ar Krieviju vai Aukstā kara atgriešanos.

Krievija varētu būt vērtīga Rietumu partnere, ja vien "spēlētu pēc noteikumiem", uzskata politiķe.

"Kā ANO Drošības padomes pastāvīgajai loceklei Krievijai ir iespējas un atbildība spēlēt svarīgu lomu starptautiskās stabilitātes veicināšanā. Krievija var un, es ceru, kādu dienu izvēlēsies šo ceļu. Bet, kamēr Krievija to nedara, mēs kopā rīkosimies mūsu interešu un starptautiskās stabilitātes, no kuras tās atkarīgas, aizsargāšanai," skaidroja Meja.

Mejas komentārs ir klaji pretējs ASV prezidenta Donalda Trampa pagājušajā nedēļā paustajam, ka viņš tic Putina teiktajam par to, ka Krievija nav iejaukusies 2016. gada prezidenta vēlēšanās ASV.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!