Foto: AFP/Scanpix/LETA

Indijas dienvidu pilsētas Haidarābādu amatpersonas plāno maksāt iedzīvotājiem 500 rūpijas (6,55 eiro) par katru uzrādīto ubagu, lai līdz 15. decembrim sasniegtu izvirzīto mērķi pasludināt pilsētu par "brīvu no ubagiem", vēsta raidsabiedrība BBC.

Tāpat vietējā policija izsludinājusi divu mēnešu aizliegumu ubagošanai pilsētā. Jau pagājušajā nedēļā policija aizturēja diedelniekus pie lūgšanu vietām, stacijām un autoostām, norāda medijs.

500 rūpiju iniciatīvu ir pasludinājis Cietumu departaments. Aizturētie ubagi tiek nogādāti uz rehabilitācijas centru pie pilsētas centrālā cietuma.

"Cietumu departaments plāno apmācīt ubagus, lai tie varētu strādāt degvielas uzpildes stacijās, kuras mēs nodrošinām ar darbaspēku," norāda rehabilitācijas centrs vadītājs M Sampats.

Pilsētas ierēdņi atklāj, ka līdz šim no ielām ir savākti 366 ubagi. No tiem 128 nolēmuši palikt rehabilitācijas centrā, bet 238 apsolījuši vairs neubagot un atgriezušies mājās.

Foto: AFP/Scanpix/LETA

Tikmēr kritiķi uzskata, ka akcija pret ubagiem sākta, gatavojoties ASV prezidenta Donalda Trampa meitas Ivankas Trampas vizītei pilsētā. Trampa Haidarābādu plāno ierasties uz Globālo uzņēmējdarbības samitu 28. un 29. novembrī.

Līdzīga cīņa pret ubagiem šajā Indijas pilsētā notika 2000. gada martā, kad te viesojās kādreizējais ASV prezidents Bils Klintons. Taču amatpersonas noliedz, ka šādā veidā gatavotos pasākumam ar Ivankas Trampas piedalīšanos.

"Mēs sevi saucam par viedu pilsētu, bet mums ir ubagošanas mafija, kas piespiež iet ielās sievietes ar bērniem, kuri sazāļoti ar nomierinošiem līdzekļiem," stāsta G Ramaiahs no nevalstiskās organizācijas, kas strādā pie projekta.

Fiziski veseli ubagi tiek atbrīvoti, ja apsola vairs nenodarboties ar diedelēšanu, skaidro amatpersonas. Tāpat tiek fiksēti ubagu biometriskie dati, lai atvieglotu to turpmāko identificēšanu.

Jaunā programma ir pamudinājusi pilsētu pamest ievērojamam skaitam no aptuveni 5000 ubagu, atklāj amatpersonas. Izaicinājums ir panākt, lai viņi neatgrieztos atpakaļ, kad 2018. gada 7. janvārī ubagošanas aizliegums beigsies.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!