Foto: Reuters/Scanpix

Pēc ASV prezidenta Donalda Trampa izteikumiem, ka viņš tic Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam, ka Krievija nav iejaukusies ASV prezidenta vēlēšanās 2016. gadā, divi bijušie ASV izlūkdienestu vadītāji atzinuši, ka šādi Tramps rada "risku" valstij, jo ir neaizsargāts pret to, lai ar viņu "spēlētos" Krievija, vēsta ārvalstu mediji.

Kā vēsta britu raidsabiedrība BBC, Tramps Putinam Āzijas samita laikā Vjetnamā esot tieši vaicājis, vai Kremlis ir iejaucies ASV prezidenta vēlēšanās 2016. gadā. "Viņš saka, ka viņš to nav darījis, un es ticu, ka viņš domā to, ko saka," pēc šīs sarunas sacījis Tramps.

"Es domāju, viņš ir ļoti aizvainots, un tas nav labi mūsu valstij," izteicies ASV prezidents.

Tāpat Tramps arī šoreiz neglaimojoši izteicās par bijušajiem amerikāņu specdienestu vadītājiem – iepriekšējo ASV Nacionālās izlūkošanas direktoru Džeimsu Klaperu, bijušo Centrālās izlūkošanas pārvaldes (CIP) vadītāju Džonu Brenanu un bijušo Federālās izlūkošanas biroja vadītāju Džeimsu Komiju, nodēvējot viņus par politiskiem oportūnistiem.

Iepriekš Tramps ne reizi vien atteicies atzīt ASV specdienestu secinājumus par to, ka tieši Krievija ir stāvējusi aiz ASV demokrātu serveru uzlaušanas un pret Trampa pretinieci vēlēšanās Hilarju Klintoni vērstās aktīvās kampaņas sociālajos tīklos.

Brenans izteicies, ka Trampam vajadzētu nokaunēties par saviem vārdiem, kā arī kritizējis viņu par to, ka prezidents cenšas deleģitimizēt izlūkošanas dienestu sniegto situācijas novērtējumu.

Brenans atzīmējis, ka Trampa teiktais demonstrē Putinam, ka tie ārvalstu līderi, kuri apelē pie viņa ego, var ar viņu manipulēt, kas no nacionālās drošības skatu punkta ir ļoti uztraucoši.

Savukārt Klapers paudis, ka tas, ka Tramps vairāk tic Putina teiktajam, ir nekaunīgi. "Putins cenšas satricināt mūsu sistēmu, mūsu demokrātiju un visu mūsu politisko procesu," izteicies Klapers.

CIP publicējusi paziņojumu presei, kurā teikts, ka izlūkošanas novērtējums par Krievijas iejaukšanos ASV prezidenta vēlēšanās nav mainījies.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!