Foto: AFP/Scanpix/LETA

Francijas prezidents Emanuels Makrons ceturtdien ieradies iepriekš neizziņotā divu stundu vizītē Saūda Arābijā, kur ticies ar kroņprinci Mohammedu bin Salmanu, lai risinātu krīzi Libānā, kuras eskalēšanā tiek vainota monarhija, ziņo BBC.

Sestdien savas vizītes laikā Saūda Arābijas galvaspilsētā Rijādā televīzijās pārraidē par atkāpšanos no amata paziņoja Libānas premjerministrs Sāds Hariri. Šim paziņojumam tūlītēji sekoja abu seno ienaidnieku Saūda Arābijas un Irānas savstarpēji apvainojumi situācijas destabilizācijā Libānā.

Makrons sarunās esot uzsvēris Libānas "stabilitātes un integritātes nozīmi". Viņš norādījis, ka visiem Libānas politiķiem jābūt spējīgiem justies brīvi, bet ir asi jāvēršas pret tiem, kuri apdraud līderu dzīvību. Hariri sestdien ziņoja, ka atkāpjas pēc pret viņu vērsta slepkavības mēģinājuma.

Nu jau bijušais Libānas premjers slepkavības mēģinājuma īstenošanā vainoja Libānā ietekmīgo Irānas atbalstīto grupējumu "Hezbollah". Grupējums tiek vainots arī viņa tēva, arī Libānas premjera, Rafika slepkavībā 2005. gadā. "Hezbollah" savukārt apsūdzības noraidīja, paziņojot, ka Saūda Arābija izplānojusi varas maiņu Libānā.

Hariri pēcāk nekādus paziņojumus vairs nav paudis, bet Rijādā tiekoties ar dažādu valstu diplomātiem. Arī Makrons ar viņu īsu brīdi neoficiāli ticies.

Tikmēr vairāki augstu stāvoši Libānas politiķi ziņu aģentūrai "Reuters" pauduši bažas, ka Hariri bagātajā monarhijā tiekot aizturēts ar varu un piespiests atkāpties no amata. Viņa vadītā "Nākotnes partija" pauda bažas, ka Hariri, kā populāram nācijas līderim ir jāatgriežas, lai novērstu iespējamus konfliktus.

BBC atzīmē, ka Libāna ir bijusī Francijas kolonija, ar kuru tā joprojām uztur ciešas attiecības. Pastāv bažas, ka Libāna var tikt ierauta konfliktā starp Saūda Arābiju un Irānu. Savukārt Makrons ir viens no tā dēvētās Irānas kodolvienošanās lielākajiem atbalstītājiem, kamēr Saūda Arābija līdz ar ASV prezidentu Donaldu Trampu ir tā lielākā kritiķe.

Makrons ar bin Salmanu pārrunājis arī Jemenas karu, kurā militāru operāciju pret Hutu nemierniekiem vada Saūda Arābija. Pirmdien kroņprincis paziņoja par valsts pilnīgu blokādi, tādējādi atbildot uz raķetes izsaušanu no tās uz aptuveni 800 kilometrus tālo Rijādu.

Francijas prezidents reģionā atradies, jo ceturtdien Apvienotajos Arābu Emirātos atklāja Luvru Abu Dabi

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!