Foto: AFP/Scanpix

ASV Eiropas spēku virspavēlnieks, NATO spēku virspavēlnieks Eiropā ģenerālis Kērtiss Skaparoti ceturtdien aicināja Krieviju pārstāt jaukties vēlēšanās Eiropā, valdot bažām par Kremļa centieniem saasināt krīzi Katalonijā.

Spānijas mediji ir vainojuši tādus Kremļa medijus kā "Russia Today" un "Sputnik", kuri sniedz informāciju arī spāņu valodā, par centieniem destabilizēt situāciju.

Krīzi Katalonijā ir kurinājusi viltus ziņu un attēlu plaša izplatība tiešsaistē.

Maskava tiek turēta aizdomās arī par centieniem iejaukties pērn notikušajās ASV prezidenta vēlēšanās un Lielbritānijas referendumā par izstāšanos no Eiropas Savienības (ES).

Skaparoti pauda bažas par "Krievijas ļauno ietekmi" citās valstīs.

"Mēs to esam pieredzējuši Savienotajās Valstīs, mēs to esam pieredzējuši vairāku valstu vēlēšanās pēdējā laikā," NATO aizsardzības ministru tikšanās laikā Briselē reportieriem pavēstīja ģenerālis, atbildot uz jautājumu par Krievijas iespējamo jaukšanos Katalonijas krīzē.

"Tai vajadzētu pārtraukt jaukties citās valstīs, tajā, kas ir to suverēnās tiesības lemt par savu valdību un to, kā tā darbojas," viņš paziņoja.

"Mēs esam redzējuši šāda veida aktivitātes arī citās valstīs. Tas ietilpst tajā, (..) ko es saucu par destabilizācijas kampaņu," norādīja Skaparoti, aicinot "Krieviju palikt vispārpieņemtās starptautiskās kārtības ietvaros un ievērot citu valstu tiesības" lemt par savu valdību.

ASV aizsardzības ministrs Džeimss Matiss tikmēr paziņoja, ka NATO dalībvalstu ministri "plaši apsprieduši Krievijas šobrīd nepārtrauktos centienus iejaukties mūsu suverēnajos demokrātiskajos procesos".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!