Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Jemenā miljoniem cilvēku mirs bada nāvē, ja Saūda Arābijas vadītā koalīcija neizbeigs Jemenas jūras ostu un lidostu blokādi, trešdien brīdināja ANO ģenerālsekretāra vietnieks humānās palīdzības lietās Marks Laukoks.

Humānās palīdzības sniedzēju piekļuve Jemenai bija neadekvāta pat pirms tam, kad koalīcija bloķēja jebkādu piekļuvi Jemenas jūras ostām un lidostām, reaģējot uz raķeti, ko Jemenas šiītu nemiernieki hutieši sestdien izšāva uz Rijādu.

Nav iespējams noteikt, pēc cik ilga laika bads pārņems valsti, ja humānā palīdzība nevarēs nonākt pie Jemenas iedzīvotājiem, Laukoks sacīja reportieriem pirms ANO Drošības padomes informēšanas Ņujorkā.

"Tas nelīdzināsies tam badam, kādu mēs šogad redzējām Dienvidsudānā, kur tika skarti desmitiem tūkstoši cilvēku. Tas nelīdzināsies tam badam, kas 2011. gadā prasīja 250 000 cilvēku dzīvības Somālijā. Tas būs lielākais bads, kādu pasaule redzējusi daudzu gadu desmitu laikā, ar miljoniem upuru," teica Laukoks.

ANO ģenerālsekretārs Antoniu Gutērrešs trešdienas rītā sarunā ar Saūda Arābijas ārlietu ministru aicināja atjaunot piekļuvi humānajiem un komerciālajiem avioreisiem, sacīja Laukoks. Jemenā 17 miljonus cilvēku skar nedrošība pārtikas piegādē, un valsti šogad piemeklēja arī pasaules visstraujāk augošā holeras epidēmija. ANO Pasaules pārtikas programma (WFP) katru mēnesi palīdz apmēram septiņiem miljoniem cilvēku Jemenā.

Blokāde ir pamudinājusi nacionālo aviokompāniju "Yemen Airways" apturēt visu reisu veikšanu no Adenas un Seijunas lidostām, kas ir vienīgās funkcionējošās lidostas šajā valstī.

Jemenā turpinās cīņa par varu starp Saūda Arābijas atbalstīto valdību un Irānas sabiedrotajiem hutiešiem, kopš šie nemiernieki 2014.gada beigās ieņēma galvaspilsētu Sanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!