Foto: morgueFile

Sīrija ANO klimata konferencē otrdien Bonnā paziņoja, ka pievienosies Parīzes nolīgumam, līdz ar to ASV ir vienīgā, kas grasās palikt ārpus šīs vienošanās ietvariem.

"Mēs pievienosimies Parīzes nolīgumam," 196 valstu sarunu plenārsēdē sacīja Sīrijas delegāts.

ASV ratificēja 2015. gada paktu, bet ASV prezidents Donalds Tramps šogad paziņoja, ka no tā izstāsies, skaidrojot, ka vienošanās nav ASV interesēs.

"Kā mēs to saprotam, Sīrijas valdība šodien paziņoja par savu nodomu pievienoties Parīzes nolīgumam," sacīja ANO klimata organizācijas pārstāvis sakariem ar presi Niks Natols.

Citas puses 12 dienu sarunās, kas veltītas vienošanās īstenošanas jautājumiem, pozitīvi novērtējušas jaunumus.

"Tas, ka Sīrija pievienosies Parīzes nolīgumam, ir labi," atzina Dienvidāfrikas vecākais sarunvedējs Maesela Kekana.

Sīrija kļūs par 197. valsti, kas parakstījusi klimata paktu.

ASV paziņojušas, ka izstāsies no pakta, "ja vien prezidents nespēs rast nosacījumus, kas ir izdevīgāki amerikāņu uzņēmumiem, strādniekiem un nodokļu maksātājiem".

Savukārt Francija nav ielūgusi Trampu uz nākammēnes plānoto klimata samitu. Francijas prezidents Emanuels Makrons vēlas 12. decembrī Parīzes klimata vienošanās noslēgšanas otrajā gadadienā popularizēt savu redzējumu "Padarīsim mūsu planētu atkal dižu".

Taču Tramps nav starp vairāk nekā 100 uzaicinātajiem pasaules līderiem, un franču diplomāti saka, ka uzaicināti ir tikai tie, kas ir "īpaši aktīvi Parīzes vienošanās īstenošanā".

Drīzumā ASV tiks nosūtīts ielūgums "diplomātiskā līmenī" un Vašingtona pati varēs izlemt, kādā līmenī tā būs pārstāvēta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!