Foto: AFP/Scanpix/LETA
Saūda Arābijas vadītā militārā koalīcija paziņojusi, ka uz laiku slēdz visu gaisa, sauszemes un jūras satiksmi ar Jemenu, lai apturētu ieroču plūsmu, ko no Irānas saņem huti nemiernieki, vēsta aģentūra "Reuters".

"Koalīcijas spēku pavēlniecība ir nolēmusi uz laiku slēgt visas Jemenas gaisa, jūras un sauszemes ostas," teikts paziņojumā, papildinot, ka palīdzības organizāciju darbinieki un humānā palīdzība joprojām varēs sasniegt Jemenu.

Paziņojums seko sestdienas incidentam, kad Saūda Arābija notrieca no Jemenas Rijādas virzienā izšautu raķeti. Ballistisko raķeti Saūda Arābijas spēki notrieca pie Rijādas lidostas.

Saūda Arābijas koalīcija un ASV prezidents Donalds Tramps par raķetes uzbrukumu vainoja Irānu, taču Irānas Revolucionārā gvarde savu atbildību noliedz un Trampa komentārus sauc par neslavas celšanu.

Koalīcija cīnās pret huti kaujiniekiem kopš 2015. gada, kad tie pārņēma daļu valsts, tostarp galvaspilsētu Sanu, piespiežot prezidentu Mansuru Hadi bēgt uz Saūda Arābiju.

ANO un starptautiskās palīdzības organizācijas ir vairākkārt kritizējušas koalīciju par palīdzības piegāžu bloķēšanu, sevišķi nemiernieku kontrolētajiem valsts ziemeļiem.

Jemenas pilsoņu karā ir gājuši bojā vairāk nekā 10 tūkstošo cilvēku. Karš vienā no arābu pasaules nabadzīgākajām valstīm ir izraisījis humāno krīzi. Vairāk nekā pusmiljons cilvēku Jemenā inficējušies ar holēru, bet septiņi miljoni atrodas uz bada sliekšņa, liecina ANO aplēses.

Svētdien pašnāvnieka spridzinātāja vadītas automašīnas sprādzienā ostas pilsētā Adenā tika nogalināti vismaz 15 cilvēki. Adenā ir Jemenas starptautiski atzītās valdības pagaidu mītnes vieta.

Kas un ar ko karo Jemenā?
  • "Houthi" (huti): Zaidisma šiītu nemiernieki no valsts ziemeļiem. 2015. gadā pārņēma galvaspilsētu Sanu un turpināja paplašināt savu kontroli.
  • Ali Abdullahs Salehs: 2011. gada Arābu pavasara laikā gāztais prezidents. Viņam uzticību saglabājušās armijas daļas karo "Houthi" pusē.
  • Prezidents Hadi: Viņu atbalsta lojālisti armijā un policijā, kā arī Tautas pretošanās komitejas kaujinieki. Hadi cenšas dot pretsparu nemierniekiem, 2015. gadā bija spiests bēgt uz Saūda Arābiju.
  • Saūda Arābijas vadītā koalīcija: ASV atbalstīta koalīcija, kurā ir 10 (galvenokārt sunnītu musulmaņu) valstis. Aizsargā "leģitīmo Hadi valdību".
  • "Al Qaeda" Arābijas pussalā (AQAP): ASV to uzskata par bīstamāko starptautiskā teroristu tīkla "Al Qaeda" atzaru. AQAP ir gan pret prezidentu Hadi, gan "Houthi" kaujiniekiem.
  • "Daesh" ("Islāma valsts") : Grupējuma sabiedrotie Jemenā cenšas aizēnot AQAP
    Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!