Foto: AP/Scanpix

Divi ASV stratēģiskie bumbvedēji ceturtdien virs Dienvidkorejas aizvadīja apmācības, un uz to asi reaģējusi Ziemeļkoreja, dažas dienas pirms ASV prezidenta Donalda Trampa vizītes Āzijā saasinot spriedzi reģionā, raksta aģentūra "Reuters".

Par ceturtdien aizvadītajām apmācībām pirmā ziņoja Ziemeļkorejas ziņu aģentūra KCNA. Apmācībās piedalījās arī Dienvidkorejas un Japānas iznīcinātāji, un Ziemeļkorejas medijs to nodēvēja par "pārsteiguma kodoluzbrukuma treniņiem".

"Realitāte pierāda, ka tādi gangsteri kā ASV imperiālisti, ir tie, kuri saasina situāciju Korejas pussalā un cenšas iesākt kodolkaru," teikts KCNA rakstā.

Svētdien ASV prezidents Tramps uzsāks savu vizīti Āzijā, un viņš viesosies Japānā, Dienvidkorejā, Ķīnā, Vjetnamā un Filipīnās. Trampa vizītes mērķis esot panākt lielāku starptautisko atbalstu, lai piespiestu Ziemeļkoreju atteikties no saviem kodolieročiem.

Spriedze Korejas pussalā ir ievērojami pieaugusi pēdējos mēnešos. Saspringuma un abpusējas nedraudzīgas vārdu apmaiņas starp Phenjanu un ASV iemesls ir Ziemeļkorejas kodolieroču un ballistisko raķešu programma.

Phenjana septembrī apgalvoja, ka ir veiksmīgi izmēģinājusi ūdeņraža bumbu, kas piemērota uzmontēšanai uz ballistiskajām raķetēm. ASV prezidents Donalds Tramps septembrī ANO uzrunas laikā draudēja iznīcināt Ziemeļkoreju, ja tā apdraudēs ASV vai sabiedrotos. Ziemeļkoreja septembrī un augustā arī palaida ballistiskās raķetes pāri Japānai.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!