Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Čečenijas Republikas prezidents Ramzans Kadirovs iestājies par to, lai tiktu apbedīts mauzolejā Sarkanajā laukumā dusošais iebalzamētais pirmā PSRS vadītāja Vladimira Ļeņina ķermenis.

Tajā pašā laikā viņš atzīmē, ka jautājums būtu jāizlemj Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam.

"Bet es personīgi esmu pārliecināts, ka pietiek skatīties uz Ļeņina līķi. Un revolūcijas līderi jau sen ir laiks apbedīt, tas ir saprātīgi un humāni," savā "Telegram" kanālā raksta Kadirovs.

"Nav pareizi, ka pašā Krievijas sirdī, Sarkanajā laukumā stāv zārks ar mirušu cilvēku. Ja tiks pieņemts lēmums par Ļeņina ķermeņa apbedīšanu, tas būs vispareizāk no vēstures skatu punkta," turpina Čečenijas līderis.

Kadirova iniciatīvu nekavējoties atbalstījusi Krievijas Valsts domes deputāte un bijusī Krimas prokurore Nataļja Poklonska, kurai ar Kadirovu ir līdzīgi viedokļi arī par filmu "Matilde".

"Atbalstu Ramzanu Ahmetoviču un arī uzskatu, ka skatīties uz līķi galvaspilsētas centrā ir mazākais nehumāni un necilvēcīgi. Vai tiešām mirušā izstādīšana par eksponātu masu apskatei var radīt kāda sirdī prieku un gaišas jūtas," sociālajā tīklā "Facebook" raksta Poklonska.

Foto: Sputnik/Scanpix

Ja lēmums par Ļeņina apbedīšanu tiks pieņemts, Krievijā sākies jauns attīstības posms, ir pārliecināta Poklonska.

Iepriekš, paziņojot par saviem plāniem piedalīties Krievijas prezidenta vēlēšanās, Ksenija Sobčaka solīja, ka ievēlēšanas gadījumā viens no viņas pirmajiem darbiem būs Ļeņina aizvākšanas no Sarkanā laukuma, atgādina "Currenttime".

Savukārt ceturtdien savā "Instagram" kontā Sobčaka vērsās pie Kadirova, norādot, ka Ļeņina jautājums ir jāizlemj Krievijas tautai. "Un, ja ne jūs, ne Putins lems šo jautājumu manas tautas vietā, tad, iespējams, mums vēl ir iespēja atgriezties civilizētā pasaulē," raksta Sobčaka.

С самого начала кампании я говорила, что важнейшая ее часть — вынести на всеобщее обсуждение самые сложные, самые табуированные вопросы. Все надо мной смеялись: "что там эта Собчак опять несет"? И вот смотрите что получилось? Я всего пару недель назад объявила о своём желании стать вашей графой "Против Всех". И уже три темы обсуждает вся страна. Жириновский требует посадить меня за то, что я, вслед за Сбербанком и Мегафоном считаю, что Крым с точки зрения международного права — украинский. Валентина Матвиенко сообщает, что пора бы вернуть в бюллетени графу "против всех". Теперь вот Рамзан Кадыров вслед за мной призывает похоронить Ленина. Правда добавляет, что решать должен Путин. Решать, Рамзан Ахматович, должен не Путин. Решать должен российский народ. Решать он это должен на свободных выборах и референдумах. В марте ему например предстоит решить, кто станет президентом. И если не вы, и не Путин будете решать это за мой народ, то — возможно — у нас есть ещё шанс вернуться в цивилизованный мир. Где нам и место.

A post shared by Ксения Собчак (@xenia_sobchak) on Nov 2, 2017 at 4:51am PDT

Ceturtdien šajā jautājumā izteicās arī Federācijas padomes spīkere Valentīna Matvijenko. Viņa norādīja, ka agrāk vai vēlāk Ļeņins tiks apglabāts, taču tas nenotiks "ne šodien, ne rīt".

Foto: Sputnik/Scanpix/LETA

Saskaņā ar Levadas centra aptaujas datiem 56% Krievijas iedzīvotāju pozitīvi vērtē Ļeņina lomu Krievijas vēsturē. Savukārt jautājumā par viņa apbedīšanu 32% aptaujāto iesaka viņu apglabāt pie Kremļa sienas, 31% uzskata, ka mūmijai jāpaliek mauzolejā, bet 26% domā, ka Ļeņinu vajadzētu apglabāt Volkovkskas kapos Sanktpēterburgā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!