Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Spānijas tiesa ceturtdien Madridē lika apcietināt astoņus Katalonijas ministrus, kuri centās panākt Katalonijas reģiona neatkarību, vēsta raidsabiedrība BBC.

Prokurori aicināja augstākās tiesas tiesnesi ieslodzīt astoņus no deviņiem bijušās Katalonijas valdības pārstāvjiem, kuri tika tiesāti Madridē. Tāpat tiesa uzdevusi aizturēt arī atcelto Katalonijas premjerministru Karlesu Pudždemonu un viņa kabineta vicepremjeru Urialu Džunkerasu.

Viņi apsūdzēti par sacelšanos, musināšanu un valsts līdzekļu nepareizu izmantošanu. Apsūdzētajiem piespriests pirms tiesas apcietinājums, un viņi nevar tikt atbrīvoti pret galvojumu.

Savukārt bijušajam Katalonijas uzņēmējdarbības ministram Santi Vilam būs jāpaliek apcietinājumā līdz viņš samaksās 50 000 eiro lielu drošības naudu. Viņš no amata atkāpās pats dažas dienas pirms Katalonijas parlaments nobalsoja par neatkarības pasludināšanu.

Jau ziņots, ka Spānijas prokuratūra pieprasījusi Eiropas Savienības (ES) aresta orderi atceltā Pudždemona un vēl četru viņa kabineta bijušo ministru aizturēšanai, jo viņi neieradās Madridē, lai liecinātu tiesā.

Tiesas lēmums paziņots pēc tam, kad Katalonijas parlaments 27. oktobrī pasludināja reģiona neatkarību, bet Spānijas valdība nolēma apturēt Katalonijas autonomiju.

Spānijas premjerministrs Mariano Rahojs reaģējot uz Katalonijas neatkarības pasludināšanu, piektdien paziņoja, ka Katalonijas reģionālais parlaments ir atlaists un katalāņu politiskie līderi ir atstādināti no amatiem. Viņš arī aicināja nekavējoties veikt vietējās vēlēšanas.

Pagaidām premjerministra vietniecei Soraijai Saensai de Santamarijai uzdota Katalonijas pārvalde. Viņa pildīs Katalonijas premjera un viņa vietnieka pienākumus.

Konflikts starp Madridi un Barselonu saasinājās, kad Katalonija paziņoja par referenduma rīkošanu šī gada rudenī. 1. oktobrī notikušajā tautas nobalsošanā piedalījās 43% katalāņu, no kuriem 90% atbalstīja reģiona neatkarību.

Spānijas Konstitucionālā tiesa paziņoja, ka balsojums bijis nelikumīgs. Savukārt piektdien, 27. oktobrī, Katalonijas autonomijas parlaments nobalsoja par neatkarības pasludināšanu no Spānijas. Balsojumu boikotēja opozīcijas deputāti. Līdz ar to no 135 parlamenta deputātiem tajā piedalījās vien 82, no kuriem 70 jeb nedaudz vairāk nekā puse visu parlamenta deputātu neatkarības deklarāciju atbalstīja

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!