Foto: AFP/Scanpix/LETA

Aizturēts kāds Bosnijas serbs, kas mēģinājis pārdot 1995. gada Deitonas miera līguma oriģinālu, trešdien ziņo policija.

Ar ASV starpniecību starp toreizējiem Bosnijas-Hercegovinas, Serbijas un Horvātijas prezidentiem 1995. gada novembrī Deitonas gaisa spēku bāzē noslēgtais līgums, ar kuru tika pielikts punkts Bosnijas pilsoņkaram, pazuda pirms desmit gadiem.

Mediji aizturēto identificējuši kā Bosnijas Serbu Republikas parlamenta bijušā spīkera kādreizējo šoferi Zeļko Kuntosu, kurš dokumentu mēģinājis pārdot par 100 000 Bosnijas marku (52 000 eiro).

"Persona Z.K., kas 2017. gadā ieguvusi Deitonas miera līguma angļu valodā rakstīto oriģināldokumentu, tiek turēta aizdomās par tā piedāvāšanu pārdošanai, lai iegūtu nelikumīgu peļņu," teikts policijas izplatītajā paziņojumā.

Saskaņā ar Deitonas miera līgumu Bosnija-Hercegovina ir sadalīta divās autonomās sastāvdaļās - Serbu Republikā un Musulmaņu-Horvātu Federācijā. Katrai no valsts autonomajām sastāvdaļām ir sava valdība un policijas spēki, bet Sarajevā izvietotās federālās institūcijas, kas tās saista, ir ļoti vājas.

2008. gadā prezidentālā padome, kas ir viens no elementiem smagnējajā varas dalīšanas sistēmā Bosnijas musulmaņu, horvātu un serbu starpā, atklāja, ka dokumenta oriģināls ir pazudis.

Kuntoss tika aizturēts otrdien Palē. Pagaidām nav zināms, kā dokuments nokļuvis viņa rīcībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!