Foto: Reuters/Scanpix/LETA
No amata atceltais Katalonijas premjerministrs Karless Pudždemons otrdien Briselē paziņojis, ka Katalonijas neatkarības centieni būtu jāpiebremzē, lai izvairītos no nemieriem.

"Mēs nevaram uzcelt republiku visiem, balsoties uz vardarbību," žurnālistiem Briselē sacīja Pudždemons. Ja tas nozīmē "palēnināt republikas attīstību, tad mums jāuzskata tā par saprātīgu cenu", viņš piebilda.

Pudždemons arī paziņoja, ka nav ieradies Beļģijā, lai pieprasītu politisko patvērumu. Viņš sacīja, ka ieradies Briselē tāpēc, ka tā ir Eiropas galvaspilsēta, un viņš vēlas darboties "brīvībā un drošībā".Viņš sacīja, ka nekavējoties atgriezīsies Spānijā, ja viņam tur tiks garantēta taisnīga tiesa.

Jautāts, cik ilgi viņš paliks Briselē, Pudždemons atbildēja: "Tik, cik uzskatīsim par nepieciešamu. Situācija mainās katru dienu. Šeit mums ir labākās garantijas mūsu tiesībām, un mēs varam pildīt mūsu saistības no šejienes."

"Ja viņi var mums visiem un, sevišķi, man garantēt taisnīgu, neatkarīgu procesu (..), mēs nekavējoties atgriezīsimies," viņš piebilda. Pudždemons norādīja, ka viņš un viņa komanda turpinās darbu, neskatoties uz viņiem noteiktajiem ierobežojumiem.

Tāpat Pudždemons pavēstīja, ka cienīs 21. decembrī paredzēto reģionālo vēlēšanu rezultātus. Spānija vēlas, lai Katalonija atsakās no sava politiskā projekta, bet tas nenotiks, viņš piebilda.

Katalonijas reģionālais parlaments 27. oktobrī nobalsoja par neatkarības pasludināšanu no Spānijas. Drīz pēc tam Spānijas Senāts nobalsoja par tiešas pārvaldes atjaunošanu Katalonijā. Spānijas premjers Marjano Rahojs atlaida Karlesa Pudždemona vadīto Katalonijas valdību un reģiona parlamentu, izsludinot jaunas reģionālās vēlēšanas 21.decembrī.

Spānijas ģenerālprokurors pirmdien paziņoja, ka apsūdz Katalonijas valdības un parlamenta vadītājus, tostarp Pudždemonu, par dumpi, musināšanu un līdzekļu izšķērdēšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!