Foto: AFP/Scanpix/LETA

Dienvidāfrikas Republikā pirmdien sarīkotas plašas demonstrācijas pret balto fermeru slepkavību vilni, vēsta vietējais medijs "Citizen". Protestētāji pulcējās stadionos valsts lielākajās pilsētās Pretorijā, Johannesburgā un Keiptaunā, kā arī bloķēja vairākus galvenos ceļus ap tām.

Pirmdienas protesti organizēti, reaģējot uz pagājušajā otrdienā notikušo 47 gadus vecā fermera Džouberta Konrādija sašaušanu. Viņš no gūtajām brūcēm mira vēlāk slimnīcā.

Vairāki simti tā dēvētās "Melnās pirmdienas" protestētāju, kuri pārsvarā ir baltādainie valsts iedzīvotāji, uz lielākajām šosejām novietoja automašīnas, faktiski apturot satiksmi. Savukārt pilsētās dažādos laukumos notika protesti un aizlūgumi par mirušajiem. Protestētāji pārsvarā bija ģērbušies melnā un daudzi nesa vai pie automašīnām bija piestiprinājuši baltus krustus.

Portāls "AfriForum" apgalvo, ka šogad vien kopumā ap 340 uzbrukumos dažādās zemnieku saimniecībās esot nogalināti 72 fermeri vai viņu ģimenes locekļi. Uzbrukumiem raksturīga izteikta brutalitāte, spīdzināšana un izvarošana. "Zemniekiem ir 4,5 reizes lielākas iespējas tikt nogalinātiem nekā vidēji citiem valstī," iepriekš sanāksmē Pretorijā paziņojis "AfriForum" pārstāvis.

To gan apšauba BBC žurnāliste Dienvidāfrikā, norādot, ka šādas baumas tiekot izplatītas jau gadiem, taču tās nebalstās statistikā un konkrētos pierādījumos. Tā vietā viņa norāda uz kādu citu tendenci – krasu sabiedrības sadalīšanu rasēs, ko apliecina tas, ka protestos bieži tiekot izmantoti aparteīda laika Dienvidāfrikas karogi.

Turklāt BBC norāda uz "Africa Check" 2013. gada pētījumu, kurā secināts, ka baltādainajiem zemniekiem ir daudz mazākas iespējas tikt nogalinātiem nekā citu rasu pārstāvjiem. Tāpat apšaubāmi esot "AfriForum" avoti, jo policijai pašai nemaz neesot specifisku datu par slepkavībām fermās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!