Foto: AFP/Scanpix/LETA
Oglekļa dioksīda (CO2) koncentrācija Zemes atmosfērā 2016. gadā sasniegusi rekordaugstu līmeni, liecina Pasaules Meteoroloģijas organizācijas (WMO) dati.

Pērnā gada CO2 līmeņa pieaugums bija augstāks par vidējo rādītāju pēdējos 10 gados, skaidro raidsabiedrība BBC. Pētnieki uzskata, ka simtiem tūkstošiem gadu augstāko CO2 koncentrāciju atmosfērā radījusi gan cilvēku darbība, gan dabas parādība "El Ninjo".

Tas nozīmē, ka Parīzes klimata nolīgumā nospraustie globālās sasilšanas ierobežošanas plāni lielā mērā var būt nesasniedzami, domā pētnieki.

Dati iegūti, veicot siltumnīcefekta gāzu (oglekļa dioksīda, metāna un slāpekļa oksīda) mērījumus 51 valstī. WMO publicētie skaitļi parāda CO2 daudzumu, kas palicis atmosfērā pēc tam, kad lielu gāzes daudzumu ir absorbējuši okeāni un biosfēra.

2016. gada vidējā CO2 koncentrācija bija 403,3 daļas uz miljonu (ppm) pret 400 ppm 2015. gadā. "Tas ir lielākais pieaugums ko mēs esam piedzīvojuši 30 gadu laikā, kopš mums ir šis tīkls," BBC norāda WMO globālās atmosfēras novērošanas programmas vadītāja Oksana Tarasova.

Pēdējo divu gadu laikā ir sarukusi cilvēku darbības radītā siltumnīcefekta gāzu emisija, taču svarīgs ir kopējais uzkrājums atmosfērā, jo CO2 var palikt aktīvs gadsimtiem ilgi, skaidro Tarasova.

Pēdējos 70 gados CO2 pieaugums atmosfērā ir gandrīz 100 reizes lielāks, kā tas bija pēdējā leduslaikmeta beigās, teikts ziņojumā. Strauji pieaugošais CO2 līmenis potenciāli var radīt neparedzamas klimata sistēmas izmaiņas, kas var novest pie nopietnām ekoloģiskajām un ekonomiskajām problēmām.

"Izmaiņas nenotiks tūkstoš gados, kā tas bija līdz šim, tās notiks ātri – mums nav zināšanu par sistēmu šādā stāvoklī, tas dara nemierīgus," skaidro Tarasova.

Eksperti uzskata, ka pēdējo reizi līdzvērtīga CO2 koncentrācija Zemes atmosfērā bija pirms trīs līdz pieciem miljoniem gadu, kad klimats bija par 2 – 3 Celsija grādiem siltāks un jūras līmenis 10 – 20 metrus augstāks.

Bažas rada arī neizskaidrotais metāna koncentrācijas pieaugums atmosfērā, kas arī pārsniedz pēdējo desmit gadu vidējo rādītāju. Iespējams, ka veidojas apburtais loks, kurā metāns veicina temperatūras celšanos, kas atbrīvo vēl vairāk metāna no dabīgiem avotiem, BBC skaidro profesors Juans Nisbets.

Metāna koncentrācijas straujais pieaugums netika paredzēts Parīzes klimata nolīgumā, skaidro Nisbets. Metānā atrastie oglekļa izotopi norāda, ka koncentrācijas pieaugums nav fosilo kurināmo rezultāts. "Mēs nesaprotam, kāpēc metāna daudzums pieaug. Tās varētu būt klimata izmaiņu sekas. Tas ir ļoti satraucoši," stāsta Nisbets.

Tikmēr ANO norāda, ka cilvēku darbība joprojām rada pārāk daudz siltumnīcefekta gāzes. "Skaitļi nemelo. Mēs joprojām emitējam daudz par daudz un tas ir jāpārtrauc," norāda ANO Vides programmas vadītājs Ēriks Solheims.

"Mums jau tagad ir daudz risinājumu, lai stātos pretī šim izaicinājumam. Tas, ko mums vajag tagad, ir globāla politiskā griba un jauna steidzamības sajūta," viņš uzskata.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!