Foto: AP/Scanpix/LETA

Spānijas ģenerālprokurors Hosē Manuels Maza (attēlā) paziņojis, ka pret Katalonijas līderiem ir jāizvirza apsūdzības par sacelšanos un musināšanu, vēsta raidsabiedrība BBC.

Apsūdzības par dumpi Spānijā paredz līdz 30 gadu ilgu cietumsodu un tās ir jāapstiprina tiesnesim.

Tas notiek pēc tam, kad Katalonijas parlaments 27. oktobrī pasludināja reģiona neatkarību, bet Spānijas valdība nolēma apturēt Katalonijas autonomiju.

Spānijas prokuratūra jau piektdien paziņoja, ka Katalonijas premjeram Karlesam Pudždemnam draud apsūdzības par dumpja rīkošanu.

Jau vēstīts, ka Spānijas premjerministrs Mariano Rahojs reaģējot uz Katalonijas neatkarības pasludināšanu, piektdien paziņoja, ka Katalonijas reģionālais parlaments ir atlaists un katalāņu politiskie līderi ir atstādināti no amatiem. Viņš arī aicināja nekavējoties veikt vietējās vēlēšanas.

Pagaidām premjerministra vietniecei Soraijai Saensai de Santamarijai uzdota Katalonijas pārvalde. Viņa pildīs Katalonijas premjera un viņa vietnieka pienākumus.

Konflikts starp Madridi un Barselonu saasinājās, kad Katalonija paziņoja par referenduma rīkošanu šī gada rudenī. 1. oktobrī notikušajā tautas nobalsošanā piedalījās 43% katalāņu, no kuriem 90% atbalstīja reģiona neatkarību.

Spānijas Konstitucionālā tiesa paziņoja, ka balsojums bijis nelikumīgs. Savukārt piektdien, 27. oktobrī, Katalonijas autonomijas parlaments nobalsoja par neatkarības pasludināšanu no Spānijas. Balsojumu boikotēja opozīcijas deputāti. Līdz ar to no 135 parlamenta deputātiem tajā piedalījās vien 82, no kuriem 70 jeb nedaudz vairāk nekā puse visu parlamenta deputātu neatkarības deklarāciju atbalstīja

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!