Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Beļģija varētu piešķirt politisko patvērumu Katalonijas separātistu līderim Karlesam Pudždemonam, paziņojis Beļģijas imigrācijas ministrs Teo Frankens.

Spānijas premjerministrs Marjano Rahojs piektdien atcēla Pudždemonu no Katalonijas reģionālās valdības vadītāja amata, un viņam draud kriminālapsūdzības.

Frankens, kurš pārstāv flāmu separātistu partiju "Jaunā flāmu alianse", apšaubīja, ka Pudždemonam Spānijā tiktu nodrošināta taisnīga tiesa un teica, ka viņam varētu tikt piešķirts patvērums Beļģijā, ja viņš to lūgtu.

"Tas nav nereāli, ņemot vērā pašreizējo situāciju," sacīja Frankens Beļģijas telekanālam VTM.

"Skatoties uz Madrides represijām un ierosinājumiem piespriest cietumsodus, var uzdot jautājumu, vai viņam joprojām ir iespēja, ka viņa lieta tiesā tiks izskatīta taisnīgi," piebilda Beļģijas imigrācijas ministrs.

Viņš arī atzina, ka gadījumā, ja Pudždemons lūgs Beļģijā patvērumu, "mēs būtu sarežģītā diplomātiskā situācijā ar Spānijas valdību".

Reaģējot uz Frankena izteikumiem, Beļģijas premjerministrs Šarls Mišels paziņoja, ka Pudždemona lūgums piešķirt patvērumu "pilnīgi nav darba kārtībā". Viņš arī atkārtoti aicināja Katalonijas krīzi risināt sarunu ceļā.

"Es lūdzu Teo Frankenu neliet eļļu ugunī," ziņu aģentūrai "Belga" teica Mišels.

Savukārt Beļģijas vicepremjers Aleksandrs de Kro sacīja, ka Frankena izteikumi nav bijuši saprātīgi.

"Šādi izteikumi nav lietderīgi un tie neatspoguļo valdības nostāju - ir svarīgi cilvēkus nomierināt, nevis viņus satraukt," aģentūrai "Belga" teica van Kro.

Kā ziņots, Katalonijas reģionālais parlaments 27.oktobrī nobalsoja par neatkarības pasludināšanu no Spānijas. Drīz pēc tam Spānijas Senāts nobalsoja par tiešas pārvaldes atjaunošanu Katalonijā. Spānijas premjers Marjano Rahojs atlaida Karlesa Pudždemona vadīto Katalonijas valdību un reģiona parlamentu, izsludinot jaunas reģionālās vēlēšanas 21.decembrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!