Foto: PantherMedia/Scanpix
Deviņpadsmit Rucavas novada Dunikas pagasta iedzīvotāji un zemju īpašnieki iesnieguši sūdzību Eiropas Cilvēktiesību tiesā (ECT), uzskatot, ka valsts ir būtiski pārkāpusi to tiesības, atļaujot vēja enerģijas ieguvi Dunikas pagasta teritorijā, informē sabiedrība par atklātību "Delna".

Organizācija skaidro, ka uz šādu soli iedzīvotājus pamudināja "pretrunīgais Satversmes tiesas 2011.gada 24.februāra spriedums".

"Satversmes tiesa spriedumā līdzējusi piemeklēt argumentus un pamatojumu vēja zonas izveidei, kas acīmredzami nav bijis pašas pašvaldības rīcībā lēmumu pieņemšanas brīdī. Ignorēti būtiski procesuālie pārkāpumi un iedzīvotāju viedoklis. Zīmīgi, ka spriedumu pieņēma jau iepriekš par vides tiesību izpratni kritizētie Kaspars Balodis un Viktors Skudra, kā arī Vineta Muižniece, bijusī politiķe, pret kuru sākts kriminālprocess par iespējamu dienesta viltojumu", norāda "Delnas" Interešu aizstāvības un juridiskās palīdzības centra vadītāja Aiga Grišāne.

Pieņemot vēja ģeneratoru būvniecību atļaujošo Dunikas pagasta teritorijas plānojumu un detālplānojumus, notikuši būtiski Satversmes un starptautisko tiesību pārkāpumi, uzskata sūdzības iesniedzēji. Paredzētā vēja zona, kas aptver aptuveni trešo daļu pagasta teritorijas, iekļauta teritorijas plānojumā slepeni un pašā pēdējā brīdī, neiesaistot lēmuma pieņemšanā ne iedzīvotājus, ne arī saņemot institūciju atzinumus, norāda "Delna".

Tāpat sūdzētāji uzskata, ka Dunikas teritorijas plānojuma izstrādes gaitā nav veikts stratēģiskais ietekmes uz vidi novērtējums, kas šajā gadījumā bija obligāta Latvijas un Eiropas Savienības likumu prasība plānojuma izstrādē. Nav veikts arī pilns ietekmes uz vidi novērtējums paredzētajam vēja parkam, lai arī tajā ieplānotas vismaz 41 vēja elektrostacijas būvniecība. Procesā ir arī virkne citu problēmu: no iedzīvotājiem tikusi un tiek slēpta informācija par trokšņu un apēnojuma piesārņojumu, bieži tiek mainītas plānoto vēja elektrostaciju atrašanās vietas, aizsargjoslas, skaits, izmēri un jaudas, skaidro "Delna".

Iedzīvotāji jau Satversmes tiesā norādīja uz šiem un citiem Rucavas (iepriekš – Dunikas) pašvaldības pieļautiem rupjiem pārkāpumiem. Tomēr Satversmes tiesa 2011.gada 24.februārī pieņēma spriedumu kurā atzina plānojumus par atbilstošiem Satversmei. Iedzīvotāji uzskata, ka valsts pārkāpusi to tiesības uz īpašumu, privātās un ģimenes dzīves neaizskaramību, taisnīgu tiesu un efektīvu aizsardzību valsts institūcijās, par ko arī vēršas ar sūdzību Eiropas Cilvēktiesību tiesā.

Jau ziņots, ka Satversmes tiesa (ST) atzina par konstitūcijai atbilstošu Rucavas novada teritorijas plānojumā un detālplānojumā iekļauto ieceri noteikt vēja enerģijas staciju zonu bijušajā Dunikas pagastā, kur SIA "Energo Wind" grasās uzbūvēt apmēram 40 simts metrus augstus vēja ģeneratorus. ST secināja, ka apstrīdētie akti paredz pieteikumu iesniedzēju īpašuma tiesību ierobežojumu, bet ierobežojumiem ir leģitīms mērķis - citu personu tiesību un sabiedrības labklājības nodrošināšana. Tiesa norādīja, ka vēja elektrostaciju attīstīšana ir vērsta uz Satversmē noteikto valsts pienākumu izpildi vides uzlabošanas jomā.

2009. novembrī domes apstiprinātajā novada teritorijas plānojumā ievērojama bijušā Dunikas pagasta teritorija noteikta kā vēja enerģijas ieguves zona. Iedzīvotāji ST apstrīdējuši šo domes saistošo notikumu atbilstību Satversmes 105. un 115. pantiem, kas garantē tiesības uz īpašumu un noteic tiesības dzīvot labvēlīgā vidē.

Pieteikuma iesniedzēju ieskatā Dunikas pagasta teritorijas plānošanas procesā pieļauti būtiski pārkāpumi: neesot veikts stratēģiskais novērtējums, neesot ievēroti ilgtspējīgas attīstības un piesardzības principi, esot pārkāptas sabiedrības tiesības uz līdzdalību. Vēja elektrostaciju (VES) atrašanās viņu dzīvojamo māju un lauksaimniecībā izmantojamās zemes tuvumā aizskarot pieteikumu iesniedzēju īpašuma tiesības un tiesības dzīvot labvēlīgā vidē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!