Foto: AFP/Scanpix/LETA

No amata atceltais Katalonijas premjerministrs Karless Pudždemons sestdien aicināja katalāņus "demokrātiski pretoties" Madrides rīkojumiem atlaist viņa valdību un reģionālo parlamentu.

Īsā uzrunā televīzijā Pudždemons pavēstīja, ka konstitūcijas 155.panta iedarbināšana ir nelikumīga, un aicināja katalāņus izrādīt pacietību un ticību nākotnei.

Viņš arī paziņoja, ka "mēs turpināsim strādāt pie brīvas valsts būvniecības".

Kā ziņots, Katalonijas reģionālais parlaments piektdien, 27.oktobrī, nobalsoja par neatkarības pasludināšanu no Spānijas. Īsi pēc tam Spānijas Senāts nobalsoja par tiešas pārvaldes atjaunošanu Katalonijā.

Katalonijas valdība 1.oktobrī rīkoja referendumu par reģiona neatkarību, lai gan tiesa bija atzinusi to par nekonstitucionālu un Spānijas varas iestādes centās nepieļaut tā norisi.

Spānijas premjers Marjano Rahojs piektdien atlaida Katalonijas valdību un parlamentu, izsludinot jaunas reģionālās vēlēšanas 21.decembrī. Pēc Rahoja teiktā, šāds solis sperts, lai atjaunotu normālo stāvokli. "Mēs, spāņi, pārdzīvojam skumju dienu, kurā saprāta trūkums guvis virsroku pār likumu un sagrāvis demokrātiju Katalonijā," paziņoja Spānijas premjerministrs.

Viņš arī pavēstīja, ka valdība lūgusi Konstitucionālo tiesu anulēt Katalonijas parlamenta rezolūciju par neatkarības pasludināšanu.

Spānijas valdība arī nolēmusi atlaist Katalonijas reģionālās policijas priekšnieku, kā arī Katalonijas pārstāvjus Madridē un Briselē. Spānijas centrālā valdība arī slēgs Katalonijas valdības pārstāvniecības visā pasaulē, izņemot vienu Briselē esošo.

"Tie ir pirmie soļi, kurus mēs speram, lai neļautu līdz šim brīdim Katalonijas valdībā esošajiem turpināt nepakļaušanās eskalāciju," uzsvēra Rahojs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!