Foto: AFP/Scanpix

Pieaudzis risks, ka Ziemeļkoreja varētu veikt kodoluzbrukumu, savas vizītes laikā Dienvidkorejā paziņojis ASV aizsardzības ministrs Džeimss Matiss, raksta raidsabiedrība BBC.

Matiss uzsvēra, ja Ziemeļkoreja izmantos kodolieročus, tā saņems "masīvu militāro atbildi".

"Ziemeļkoreja ar savu neatļauto un nevajadzīgo kodolieroču programmu ir palielinājusi draudus saviem kaimiņiem un pārējai pasaulei," Matisa teikto citēja aģentūra AP.

Tāpat Matiss Ziemeļkorejas rīcību nosauca par dumpiniecisku, bet ASV un Dienvidkorejas sadarbība aizsardzības jomā ir sasniegusi jaunu līmeni. ASV aizsardzības ministrs turpinājumā sacīja, ka Vašingtona nevar pieņemt ar kodolieročiem bruņotu Ziemeļkoreju.

Ziemeļkorejas totalitārais režīms gadiem izmanto ārējo ienaidnieku motīvu, lai stiprinātu centralizēto varu un vairotu tautas uzticību vadoņiem – Kimu ģimenei. Pašlaik noslēgto valsti vada trešais Kimu ģimenes pārstāvis Kims Čenuns.

Spriedze Korejas pussalā ir ievērojami pieaugusi pēdējos mēnešos. Saspringuma un abpusējas nedraudzīgas vārdu apmaiņas starp Phenjanu un ASV iemesls ir Ziemeļkorejas kodolieroču un ballistisko raķešu programma.

Phenjana septembrī apgalvoja, ka ir veiksmīgi izmēģinājusi ūdeņraža bumbu, kas piemērota uzmontēšanai uz ballistiskajām raķetēm. ASV prezidents Donalds Tramps septembrī ANO uzrunas laikā draudēja iznīcināt Ziemeļkoreju, ja tā apdraudēs ASV vai sabiedrotos. Ziemeļkoreja septembrī un augustā arī palaida ballistiskās raķetes pāri Japānai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!