Foto: AFP/Scanpix/LETA

Čehijas parlamenta vēlēšanās visvairāk balsu saņēmušās populistu partijas "Neapmierināto pilsoņu akcija" (ANO) līderis miljardieris Andrejs Babišs piektdien paziņoja, ka valstī tiks veidota mazākuma valdība, kurā piedalīsies arī ar ANO nesaistīti eksperti.

Šāds lēmums pieņemts pēc tam, kad visi potenciālie koalīcijas partneri uzaicinājumu iesaistīties valdībā noraidījuši. "Mēs izmēģināsim mazākuma valdību, jo mēs it visur esam noraidīti," laikraksta DNES tīmekļa vietnē paziņoja Babišs. "Mēs piedāvāsim politiku, kas daļēji piepilda visu partiju politikas."

Valdībā būs kā ANO ministri, tā arī eksperti, kas nav saistīti ar partiju. Politisko konkurentu acīs ar ekspertiem stiprinātai ANO mazākuma valdībai būs lielāka leģitimitāte, it īpaši, ja tajā iesaistītie eksperti būs tuvi citām partijām, viņš skaidroja.

Vienīgais līderis, kas bijis ar mieru pievienoties Babiša valdībai, bija galēji labējās partijas "Brīvība un tiešā demokrātija" (SPD) līderis, Tokijā dzimušais uzņēmējs Tomio Okamura, tomēr Babišs šo partnerību noraidījis. Šāda partnerība "Babišam būtu letāla", ziņu aģentūrai AFP sacīja neatkarīgais eksperts Jirži Pehe.

ANO jaunajā parlamentā ir 78 no 200 vietām. Čehijas prezidents Milošs Zemans otrdien jaunās valdības veidošanu uzticēja Babišam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!