Katalonijas autonomijas parlaments piektdien nobalsoja par neatkarības pasludināšanu no Spānijas tikai stundu pirms Madridē Senāts atbalstīja autonomijas statusa atcelšanu separātiskajam reģionam, raksta "Independent".

Balsojumu boikotēja opozīcijas deputāti. Līdz ar to no 135 parlamenta deputātiem tajā piedalījās vien 82, no kuriem 70 jeb nedaudz vairāk nekā puse visu parlamenta deputātu neatkarības deklarāciju atbalstīja, 10 iestājās pret to, bet divi atturējās.

Lēmums īstenots dienā, kad Spānijas Senāts diskutēja par Konstitūcijas 155. panta aktivizēšanu, kas ļautu autonomijas tiesību atņemšanu. Senāta sapulce par šo jautājumu sarīkota, reaģējot uz iepriekš notikušo neatkarības referendumu. No rīta puses valsts premjers Mariano Rahojs senāta sēdē paziņoja, ka tas nepieciešams, lai Katalonijā atjaunotu "likuma varu, demokrātiju un stabilitāti."

Pēc Katalonijas neatkarības pasludināšanas Rahojs aicinājis spāņus saglabāt mieru un solīja atjaunot Katalonijā kārtību. Nepilnu stundu vēlāk Spānijas Senāts pasludināja, ka atņem Katalonijai autonomijas tiesības.

Senāts valdībai deva atļauju pārņemt varu Katalonijā ar 214 balsīm par un 47 pret. Sagaidāms, ka Rahojam jau tuvākajā laikā ir jāizsludina ministru kabineta sanāksme, kurā tiks lemts, ko darīt tālāk. Paredzams, ka Spānijas valdība lems atlaist Katalonijas līderus, pārņemt reģiona finanšu līdzekļus, policiju un sabiedriskos medijus savā rīcībā.

Pagaidām Spānijā valda neskaidrība par tālāko notikumu attīstību, jo neatkarības pasludināšana nozīmē, ka nepieciešams mehānisms, kādā Katalonija pārņems dažādas centrālās valdības funkcijas, norāda BBC. Tomēr Spānijas Konstitucionālā tiesa, visticamāk, neatkarības pasludināšanu uzskatīs par nelegālu. Turklāt Madridi atbalsta Eiropas Savienība, Vācija un ASV.

Katalonijas premjers Karless Pudždemons aicinājis neatkarības aizstāvjus saglabāt mieru.

Konflikts Madrides un Barselonas starpā saasinājās, kad Katalonija paziņoja par referenduma rīkošanu šī gada rudenī. 1. oktobrī notikušajā tautas nobalsošanā piedalījās 43% katalāņu, no kuriem 90% atbalstīja reģiona neatkarību. Spānijas Konstitucionālā tiesa paziņoja, ka balsojums bijis nelikumīgs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!