Par aprīlī notikušo ķīmisko uzbrukumu nemiernieku kontrolētajai Sīrijas ziemeļrietumu pilsētai Hān Šeihūnai ir atbildīgi prezidenta Bašara al Asada valdības spēki, secināts ANO ziņojumā.

Ziņojuma autori ir pārliecināti, ka uzbrukumā, kas prasīja vairāk nekā 80 cilvēku dzīvības, tika izmantota zarīna gāze, ziņo raidsabiedrība BBC.

"Šodienas ziņojums apstiprina to, ko mēs jau sen zinājām kā patiesu," komentējot dokumentu, paziņoja ASV vēstniece ANO Nikija Heilija.

Sīrijas prezidents Asads un viņa valdības sabiedrotā Krievija incidentu sauca par safabricētu.

4. aprīlī notikušais izbrukums Hān Šeihūnai šokēja visu pasauli un atkal lika pievērst uzmanību ieilgušajam Sīrijas pilsoņu karam. Pilsēta piedzīvoja uzlidojumu, kurā izmantoti ķīmiskie ieroči. Pēc tam noticis uzlidojums slimnīcai, uz kuru tika nogādāti cietušie.

Gan Sīrijas opozīcija, gan Rietumvalstis notikušajā vainoja Krievijas atbalstītos Asada spēkus.

Uzreiz pēc bombardēšanas cilvēki sākuši smakt, stāsta aculiecinieki. Cietušajiem novēroti ķīmiskās saindēšanās simptomi – samaņas zudumi, elpas trūkums, vemšanas un putas no mutēm.

Sīrijas valdības apsūdzības ķīmisko ieroču pielietošanā noliedza. Damaskas galvenā sabiedrotā Maskava tikmēr atzina, ka Sīrijas aviācija veica uzlidojumu pilsētiņai, taču saindēšanos skaidroja citādi – aviācijas lādiņi trāpījuši pašu nemiernieku ķīmiskajiem ieročiem, kas izraisījis gāzu izplatīšanos.

Atšķirīgs no Aizsardzības ministrijas skaidrojuma bija Krievijas Ārlietu ministrijas paziņojums, kurā video ar pēc uzbrukuma saindētajiem cilvēkiem tika saukti par iestudētiem.

Sīrijas valdība ķīmisko ieroču izmantošanā ir apsūdzēta jau iepriekš. 2013. gada augustā uzbrukumā ar zarīna gāzi Damaskas piepilsētā gāja bojā simtiem cilvēku.

Asads noliedza apsūdzības un notikušajā vainoja nemierniekus, taču vēlāk piekrita iznīcināt Sīrijas ķīmisko ieroču arsenālu. Par spīti tam arī pēc tam Sīrijā dokumentēti uzbrukumi ar toksisku vielu izmantošanu.

ANO un Ķīmisko ieroču aizlieguma organizācijas izmeklēšanā pērnā gada oktobrī tika secināts, ka Damaska vismaz trīs reizes no 2014. līdz 2015. gadam uzbrukumos izmantojusi hlora gāzi.

Sīrijas pilsoņu karā, kurš rit jau vairāk nekā sešus gadus, ir gājuši bojā vairāk nekā 300 tūkstoši cilvēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!