Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Eiropas prestižāko apbalvojumu par īpašiem sasniegumiem cilvēktiesību aizstāvībā - "Saharova balvu par domas brīvību" - Eiropas Parlaments šogad lēmis pasniegt Venecuēlas demokrātiskajai opozīcijai, parlamenta sēdē Strasbūrā ceturtdien paziņoja EP priekšsēdētājs Antonio Tajāni.

"Mēs parādām savu atbalstu Venecuēlas Asamblejai, vienīgajai demokrātiskajai varas institūcijai šajā valstī. Mēs vēlamies parādīt savu atbalstu Venecuēlas tautai un tiem venecuēliešiem kuri apcietināti tikai savu uzskatu dēļ, tiem, kuri cīnās par vārda brīvību katru dienu," izvēli skaidroja Tajāni.

Šogad uz balvu pretendendēja arī divi citi kandidāti - cilvēktiesību aizstāve no Gvatemalas Aura Lolita Čavesa Iksakvika, un zviedru-eritrejiešu izcelsmes dramaturgs, žurnālists un rakstnieks Davits Isāks.

Balvas laureātu tradicionāli no pretendentiem izvēlas EP priekšsēdētājs un EP politisko grupu vadītāji. Prestižā balva tiks pasniegta EP decembra plenārsesijas laikā. Balvas ieguvējam piešķirs arī 50 000 eiro lielu naudas prēmiju.

Zinātnieka Andreja Saharova balvu piešķir kopš 1988. gada, un to pasniedz cilvēkiem un kolektīviem, kas aizstāv cilvēktiesības un pamatbrīvības.

Venecuēlā jau vairākus gadus padziļinās ekonomiskajā krīze, un valstī ik dienas notiek plaši protesti. Sadursmēs starp demonstrantiem un drošības spēkiem šogad dzīvību zaudējuši jau vairāk nekā 100 cilvēki.

Varu valstī sagrābis autoritārais prezidents Nikolasu Maduro, kurš kontrolē lielāko daļu valsts iestāžu. Tikmēr parlaments ir Maduro opozīcijas kontrolē, un prezidents vairākkārt nesekmīgi mēģinājis pārņemt no tā varu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!