Foto: AP/Scanpix/LETA

Brazīlijas Kongress trešdien noraidīja korupcijas apsūdzības pret valsts prezidentu Mišelu Temeru, kurš tādējādi tiek pasargāts no tiesas prāvas un varēs brīvi īstenot taupības reformas Latīņamerikas lielākajā ekonomikā.

Kongresa apakšpalātas balsojumā apsūdzības tika noraidītas stundu pēc tam, kad 77 gadus vecais Temers tika izrakstīts no slimnīcas, kur viņš bija ievietots urīnvada aizsprostojuma dēļ. Jau bija gaidāms, ka Temera sabiedrotajiem izdosies bloķēt prokuroru prasību par prezidenta tiesāšanu Augstākajā tiesā, tomēr dramatisku noti radīja ziņa par prezidenta hospitalizāciju.

Prezidents pēc sūdzībām par diskomfortu tika ievietots Armijas hospitālī valsts galvaspilsētā Braziljā, un viņam tika veikta apskate ar urīnvada katetru. Pēc izrakstīšanas ārsti ieteica viņam doties mājās, lai atpūstos.

Temers ir pirmais Brazīlijas prezidents, kuram amata pienākumu izpildes laikā izvirzītas kriminālapsūdzības. Viņš apsūdzēts tiesvedības traucēšanā un izspiešanā, bet noliedz jebkādu vainu likuma pārkāpumos.

Kongresa apakšpalātā būtu jānodrošina vismaz divas trešdaļas balsu, lai piespiestu Temeru atstāt amatu uz 180 dienām un Augstākā tiesa varētu sākt prāvu pret viņu. Prezidenta sabiedrotie ātri savāca vairāk nekā trešdaļu balsu, lai bloķētu šo procesu.

Augustā Temera sabiedrotie Kongresā panāca, ka tika noraidīta viņam agrāk izvirzīta apsūdzība kukuļņemšanā. Temeram izvirzīto apsūdzību noraidīšanu ironiskā kārtā atviegloja tas, ka daudzi Kongresa apakšpalātas deputāti paši ir pretkorupcijas izmeklēšanu mērķi un vēlas nobremzēt enerģiskos pretkorupcijas prokurorus, kas pēdējos trijos gados ir sākuši izmeklēšanas pret valdošās elites pārstāvjiem.

Opozīcijas deputāti atzina, ka viņiem nav pietiekami daudz balsu Temera gāšanai, lai gan viņš ir ļoti nepopulārs tautā. Jaunākajā sabiedriskās domas aptaujā septembrī tikai 3% uzskatīja viņa valdību par "labu" vai "ļoti labu".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!