Foto: stock.xchng

Itālijas valdība trešdien parlamenta augšpalātā izturējusi visus piecus saistībā ar jauno vēlēšanu likumu ierosinātos uzticības balsojumus.

Premjerministrs Paolo Džentiloni vēlēšanu reformas jautājumā Senātā aicināja rīkot piecus uzticības balsojumus, lai panāktu, ka reforma tiek apstiprināta līdz ceturtdienai, neraugoties uz populistu Pieczvaigžņu kustības (M5S) un nelielo kreiso partiju iebildumiem.

Visos piecos balsojumos, kas bija saistīti ar dažādām jaunā vēlēšanu likuma normām, valdība uzvarēja ar pietiekamu balsu vairākumu, lai gan vairāki koalīcijā pārstāvētie kreisie deputāti balsoja pret likumprojektu.

Galīgais balsojums par likumu kopumā paredzēts ceturtdienas rītā. Apakšnams jau pagājušo ceturtdien galīgajā lasījumā apstiprināja vēlēšanu reformu likumprojektu.

Jaunā vēlēšanu sistēma, kas ir mažoritārās un proporcionālās sistēmas hibrīds, paredz, ka 225 apakšpalātas deputāti tiks ievēlēti tieši vienmandāta apgabalos, bet pārējie 386 izraudzīti no partiju sarakstiem atbilstoši katras partijas iegūtajam balsu skaitam.

Tiek uzskatīts, ka šī sistēma nāks par labu tradicionālajām partijām, kuras ir dziļi sakņotas vietējās kopienās un kuras spēj piedāvāt labi zināmus kandidātus.

Saskaņā ar pēdējām aptaujām pirms nākamā gada pavasarī gaidāmajām vēlēšanām M5S min uz papēžiem Džentiloni pārstāvētajai kreisi centriskajai Demokrātiskai partijai (PD), un par katru no tām ir gatavi balsot pa 27% itāļu.

Savukārt ekspremjera Silvio Berluskoni vadītā konservatīvā partija "Forza Italia" un pret imigrāciju noskaņotā Ziemeļu līga katra var cerēt uz aptuveni 14% balsu.

M5S vēlēšanu sistēmas reformu jau nosaukusi par "valsts apvērsumu", un vairāki simti tās atbalstītāju balsošanas laikā piepildīja ielas Romas centrā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!