Foto: AP/Scanpix

Spānijas varasiestādes Katalonijai neatstāj citu iespēju, kā pasludināt neatkarību un paziņot par republikas izveidi, trešdien paziņojis reģionālās valdības vicepremjers Urials Džunkerass (attēlā).

Intervijā aģentūrai AP Džunkerass norādīja, ka viņa pārstāvētā partija Katalonijas Kreisie republikāņi (ERC) noraidījuši ideju par pirmstermiņa vēlēšanu izsludināšanu, jo katalāņi jau ir nobalsojuši par neatkarību.

Viņš piebilda, ka ERC "strādās pie republikas izveides, jo mūsu izpratnē ir demokrātisks mandāts šādas republikas dibināšanai".Tomēr vicepremjers atzina, ka runā vienīgi ERC vārdā, nevis visas reģionālās valdības vārdā.

Katalonijas premjerministrs Karless Pudždemons ceturtdienas vakarā gatavojas uzrunāt reģionālo parlamentu, taču pagaidām viņš nav atklājis, kādu ceļu valdība izvēlējusies, lai reaģētu uz Spānijas lēmumu apturēt reģiona autonomiju un atjaunot tiešo Madrides pārvaldi.

Tikmēr vietējie mediji prognozē, ka Pudždemons izšķirsies par pirmstermiņa vēlēšanu izsludināšanu, lai tādējādi izvairītos no Madrides iejaukšanās, lai gan Spānijas tieslietu ministrs jau brīdinājis, ka centrālā valdība ar to nesamierināsies.

Taču Džunkerass noraidīja ideju par vēlēšanu izsludināšanu, norādot, ka būtu nepareizi un neloģiski "atteikties no pilsoņu piešķirtā demokrātiskā mandāta".

Paredzēts, ka par Katalonijas autonomijas apturēšanu Spānijas parlamenta augšpalāta balsos piektdien.

Spānijas Senāts bija uzaicinājis Pudždemonu ceturtdien vai piektdien izklāstīt parlamenta augšpalātā savu nostāju, taču viņš ielūgumu noraidījis un izšķīries palikt Barselonā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!